Of de AEX gaat naar 700 of daalt met minimaal 110 punten

De AEX is nog steeds op weg naar 550, het niveau van voor het uitbreken van de crisis. Het past geheel in het technische plaatje van de markt.

Ook als naar de lange termijn wordt gekeken. In dit geval naar de beweging in de periode 2000/2008. De AEX zit nu in de laatste fase van een (dus niet: de) opgaande beweging die eind 2015 is ingezet. Op weg naar de 550 liggen kleinere drempels op 515 en 535. Vandaag is een poging gedaan om de grens van 515 te passeren. Na een aanval op de 550 zijn er twee scenario’s mogelijk: Of de AEX gaat naar 700 of daalt met minimaal 110 punten.

Steun voor markt

Veel positieve commentaren op de Nederlandse verkiezingsuitslag die het beurssentiment steunen. James Athey, beleggingsstrateeg bij Aberdeen Asset Management: “Vandaag reageert de markt met een grote zucht van verlichting. Maar ik denk niet dat de markten veel rust is gegund. De onderliggende oorzaken van de wijdverbreide ontevredenheid zullen weldra weer de kop opsteken.” David Zahn, head of European Fixed Income, Franklin Templeton Fixed Income Group, heeft het over “de afnemen kracht van de ultrarechtse bewegingen in Europa”, wat zich kan vertalen in een verkleinde kans dat Le Pen wordt gekozen tot president van Frankrijk. Allianz Global Investors: “Nederland is een sterk EU-land met aantrekkelijke credit fundamentals en een triple-A rating. De markten zullen zich nu gaan richten op de verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en misschien ook Italië.”