AEX: staffelen en volharden

De Europese aandelenmarkten zullen positief reageren op de uitkomst van de Fed en de verkiezingen in Nederland. In de premarket staan de indices op een plus van 0,6%. Mijn oproep van ‘toon lef, ga long’ blijft gehandhaafd. Het is een markt geworden voor vooral de lange termijn. Op zwakke dagen kunnen longposities worden vergroot. Het wordt een periode van staffelen en volharden.

Er is geen basis voor overmoedigheid voor de AEX (511,66) op basis van de Bollinger Bands op dagbasis. De index blijft gekleefd aan de bovengrens van de bandbreedte. Een overenthousiaste reactie op de gebeurtenissen van gisteren kan de kans op een correctie van ongeveer 10 punten vergroten. Blijf behoedzaam.

Top-15 AEX / Stoxx 50 op basis van een scan op dagbasis

De aandelenmarkten in Azië staan in het teken van het monetaire beleid. De Fed heeft de rente met 25 basispunten verhoogd, de Chinese centrale bank heeft de rente met 10 basispunten opgekrikt (voor de 3e keer in 3 maanden) en de Bank of Japan laat alles bij het oude. De Nikkei is vrijwel onveranderd met een winst van 0,07%. De Chinese aandelenmarkten laten mooie plussen zien. Shanghai steeg met 0,84% en Hong Kong zelfs met 1,66%. Het is een signaal dat beleggers bereid zijn om extra risico te nemen nadat premier Li gisteren heeft gezegd dat beleggers moeten stoppen met praten over een hard landing van de Chinese economie. Australië is +0,20%. In februari kwam de werkloosheid uit op 5,9% tegen een raming van 5,7%. De werkloosheid ligt boven het 12-maands gemiddelde van 5,7%. De euro/dollar is 1,0736. De euro/yuan is 7,3728. Goud blinkt met een stijging van 2,14% op 1.226,40. Het uitblijven van veel opeenvolgende renteverhogingen wordt als positief ervaren. Brent is +0,64% op 52,14 dollar. Duitse Bunds zijn -0,013 op 0,40% vanwege een lagere risicopremie door de verkiezingsuitslag in Nederland.