AEX: Toon lef, ga long

Alles staat vandaag in het teken van de Fed en de verkiezingen in Nederland. Van beide zaken wordt een behoorlijke hype gemaakt.

Polls geven aan dat de Fed de rente zal verhogen. Verkiezingspolls indiceren dat de VVD de grootste partij zal worden zodat de politieke uitvoerig van het populisme geen kans krijgt. Speculatief ingestelde beleggers kunnen daarop inspelen door met een hefboom long te gaan in de AEX. De oplopende olieprijs is goed voor fondsen als RD Shell, waardoor in de premarket de AEX op een winst staat van 0,2% tegen 0,15% voor de DAX.

De AEX (510,06) blijft moeite houden met een aanval op de weerstand van 515. De boven- en ondergrens blijven een stijgende lijn vertonen. Van een verslechtering van de trend is dus geen sprake. De RSI staat onder lichte druk.

Azië neemt een sterk afwachtende houding aan. De Nikkei is -0,27% door een hogere yen. Shanghai is +0,08%. Volgens de Chinese premier Li Keqiang moet worden gestopt met het praten over een harde landing van de economie, maar het zal niet eenvoudig worden om weerstand te bieden tegen externe bedreigingen. Gevaar voor een handelsoorlog met de VS ziet hij niet. De euro/dollar is 1,0615. De euro/yuan is 7,3254. Goud is -0,12% op 1.201,10. Brent is +1,47% op 51,67 dollar. Duitse Bunds zijn -0,01 op 0,445%.