Marten Leen (ING): ‘Nieuwe variabele van Draghi’

ECB-president Mario Draghi introduceerde afgelopen week een nieuwe variabele om in de gaten te houden. Voor de verdere ontwikkeling van de inflatie, en daarmee het monetaire beleid, in het eurogebied zag hij de loonontwikkeling als sleutelvariabele. Dat signaleert Maarten Leen, Hoofd Macro-economie ING.

De rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft niet tot enige aanpassing van het monetaire beleid geleid. ECB-president Mario Draghi zei enige verbetering in het economisch herstel te zien maar nog geen opbouw van inflatie. De sleutelvariabele om in dit verband de komende maanden in de gaten te houden is volgens Draghi de loonontwikkeling. Hiermee hebben beleggers en economen er een variabele bijgekregen om in de gaten te houden. Draghi gaf tevens te kennen dat er op dit moment bij de ECB geen “sense of urgency” bestaat om verder te stimuleren of dat er nieuwe TLTRO’s (een middel waarmee de ECB aan commerciële banken herfinancieringsvolume beschikbaar stelt) worden overwogen. Draghi lijkt beleggers er op voor te bereiden dat hij later dit jaar zal aankondigen het opkoopprogramma van obligaties terug te gaan schroeven als de huidige trend in inflatie en groei aanhoudt.

Dat de ECB zich enigszins terughoudend heeft opgesteld ten aanzien van de Europese economie is niet verwonderlijk. De Duitse industrie slaagt er namelijk maar niet in om aan dynamiek te winnen. Het aantal nieuwe orders was in januari 7,4% lager dan in december. Dit is de grootste daling sinds januari 2009. De productie nam in januari ten opzichte van december weliswaar toe met 2,8% maar ligt desondanks nog steeds op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Volgende week zal de Fed waarschijnlijk wel besluiten om de rente te verhogen. Een rentestap van 0,25%-punt is al nagenoeg ingeprijsd door beleggers. Belangrijk is wat de Fed zal gaan zeggen over het verder voor dit jaar te verwachten tempo van renteverhogingen aangezien de Amerikaanse economie al nagenoeg volledige werkgelegenheid heeft bereikt en de inflatie zich rond de doelstelling van 2% bevindt.

Volgende week staan er een aantal belangrijke politieke gebeurtenissen op het programma. Op woensdag zijn er verkiezingen in ons land waarbij een hoog stemmenpercentage voor de PVV door beleggers kan worden gezien als voorbode van een grote opkomst voor het Front National (FN) bij de Franse verkiezingen van 23 april en 7 mei. Sinds de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het renteverschil tussen Franse en Duitse 10-jaars overheidsobligaties – onder invloed van politieke onzekerheid – al opgelopen van rond de 30 basispunten voor de verkiezingsuitslag tot meer dan 60 basispunten nu.