Jeremy Lawson (SLI): ‘Sterke signalen voor Amerikaanse economie’

De inkoopmanagersindex (Purchasing Managers’ Index of PMI) is een van de meest gevolgde conjunctuurindicatoren en een van de beste voorspellers van het BBP omdat hij actueel is en relatief nauw samenhangt met trends in economische activiteit en bedrijfswinsten. Op dit moment ziet Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments, de door het Institute of Supply Management (ISM) gepubliceerde indices, waarvan de PMI de bekendste is, sterke signalen voor de Amerikaanse economie afgeven.

De PMI ISM Manufacturing-index steeg in februari naar zijn hoogste punt van de afgelopen drie jaar en de nieuwe orders-component bereikte zijn hoogste niveau sinds begin 2013. Tegelijkertijd steeg de non-manufacturing ISM-index naar zijn hoogste niveau van de afgelopen 16-maanden. Het verbeterde sentiment komt echter nog niet tot uitdrukking in een verbeterde groeiverwachting voor het BBP.

De netto uitvoer is waarschijnlijk een rem op de groei in Q1 in de VS. De waarde van de invoer steeg in januari en zette daarmee de recente trend voort, maar de groei van de export was zwak. Echter, een zwakke netto uitvoer als gevolg van een sterke invoer is eerder een teken van binnenlandse kracht dan van zwakte. Lawson is onder de indruk van de verbeteringen over de volle breedte in de afgelopen maanden. Import van grondstoffen en industriële producten, kapitaalgoederen en consumentenproducten laten allemaal een stijgende lijn zien.

Een maand geleden verkeerde Lawson nog in de veronderstelling dat de Fed dit jaar twee, wellicht drie keer, de rente zou verhogen en hij ging ervan uit dat de eerste verhoging pas in juni zou plaatsvinden. Hij is dan ook enigszins verrast door de hawkish retoriek van de Fed in de afgelopen weken, die door Yellen’s speech vorige week vrijdag in Chicago werd benadrukt. Zij gaf daar met zoveel woorden aan dat een renteverhoging volgende week zo goed als vaststaat. Waarschijnlijk is deze verrassende koersaanpassing het gevolg van beter dan verwachte data, hoewel het ook mogelijk is dat de Fed vanuit opportunisme handelt in het licht van zeer gunstige marktomstandigheden.