AEX: Banencijfers kunnen niet slecht uitpakken

De Europese aandelenmarkten zullen de laatste beursdag van de week hoger openen. In de premarket staat de DAX op een winst van 0,2% en de AEX staat 0,3% in de plus.

Het overnamegevecht om AkzoNobel is een teken aan de wand. Het kan zich vertalen als volgt: grote bedrijven kunnen alleen nog maar substantieel groeien door overnames en overnameverhalen en -geruchten waren in het verleden vaak het begin van het einde van een opgaande beweging.

De cijfers over de Amerikaanse banenmarkt zijn vandaag belangrijk. Ze kunnen hooguit tegenvallen waardoor de kans wat afneemt dat de Fed de rente de volgende week verhoogt, maar ze kunnen geenszins negatief zijn voor de beurs.

De AEX (507,74) lijkt weer aan kracht te winnen. Er is echter een beperkte ruimte naar de bovengrens van de bandbreedte. Op maandbasis ligt deze op 515. De RSI vertoont weer een stijgende lijn.

De Nikkei is vandaag de groter winnaar in Azië met een winst van 1,48%. De lagere yen (0,23% versus de dollar) zorgde voor een impuls. Daarnaast is sprake van een groeiend vertrouwen in de ontwikkeling van de wereldeconomie, wat ook tot uitdrukking komt in de stijging van Australië met 0,60%. Shanghai en Kospi hebben last van licht oplopende spanningen tussen China en Zuid-Korea, nadat Zuid-Korea zich heeft ‘gewapend’ met afweergeschut tegen de dreiging die uitgaat van de raketten die Noord-Korea afvuurt. De euro/dollar is 1,0595. De euro/yuan is 7,3174. Goud is -0,54% op 1.196,70. Brent is +0,57% op 52,49 dollar. Duitse Bunds zijn onveranderd op 0,442%.