Franck Dixmier (Allianz): ‘Allen discussie over opkoopprogramma’

De Europese Centrale Bank (ECB) zal haar beleid deze week niet aanpassen, verwacht Franck Dixmier, hoofd vastrentende beleggingen bij vermogensbeheerder Allianz Global Investors.

“Wel zal het debat over haar beleid opnieuw oplaaien, en dan vooral over de vraag of het aankoopprogramma op het huidige tempo moet doorgaan. De discussie wordt vooral veroorzaakt door de verrassend sterke stijging van de Duitse inflatie vorige maand (+ 2,2% jaar op jaar).”

“Ondanks die inflatiestijging blijft de kerninflatie in de eurozone vrijwel onveranderd op zijn momenteel zeer laag niveau. Bovendien wordt de recente toename van de Duitse inflatie slechts van voorbijgaande aard beschouwd. Daarmee is de kans klein dat ze mee zal spelen in de overwegingen van de ECB. De centrale bank zal dus waarschijnlijk herhalen dat het nog enige tijd zal duren voordat het inflatiedoel bereikt wordt.”

“Ook over het afbouwen van haar kwantitatieve versoepelingsprogramma zal de ECB het deze week nog niet hebben. Een aankondiging over de stopzetting is op dit moment nog voorbarig. Bovendien niet zonder gevaar, want de markten zullen daar waarschijnlijk heftig op reageren. En dat zou contraproductief zijn voor de doelstellingen van de ECB. Een dergelijke aankondiging verwachten we daarom niet voor de herfst van het huidige jaar.”