‘Economische groei VS heeft hoogtepunt bereikt’

Pictet Asset Management (Pictet AM) schroeft de blootstelling aan obligaties terug naar neutraal, vanwege verwachte risico’s rond de Franse verkiezingen en politieke onrust in Italië. De economische activiteit neemt zowel in opkomende als ontwikkelde economieën toe en dat rechtvaardigt een positieve houding ten aanzien van aandelenmarkten.

De waardering van Amerikaanse aandelen is echter riskant hoog: prijzen liggen op het niveau van de dotcom-bubble in 1999/2000, terwijl de volatiliteit ongezond laag is en de meest recente rally op de Amerikaanse aandelenmarkten niet door analisten onderschreven wordt met gunstigere winstverwachtingen. Dat blijkt uit de maart-editie van Pictet AM’s Barometer.

Daarin verder de volgende hoofdpunten:

  • Pictet vermindert de blootstelling aan obligaties, met een overweight in US Fixed Income maar een underweight in Europees investment grade credit, vanwege de verwachte risico’s in o.a. Frankrijk en Italië.
  • De Verenigde Staten heeft de best presterende economie, maar het hoogtepunt ligt volgens Pictet AM mogelijk al achter de rug en de kerninflatie zal eind 2017 naar 2,1% zakken (tegen 2,3% nu). Grootste zorg is de (te hoge) waardering van Amerikaanse aandelen.
  • De Europese economie groeit ondertussen gestaag, met consumentenbestedingen als voornaamste motor. Pictet AM verwacht een jaarlijkse groei van 3%.
  • Een toename van de wereldwijde export steunt het economische momentum in China en Pictet AM’s indicatoren voor groei geven momenteel het hoogste niveau aan sinds december 2013. De kapitaalsuitstroom uit China is ook afgezwakt door strenger Chinees toezicht op cross-border kapitaalsstromen en een stabielere yuan.

Barometer_Mar2017_-_Pictet_Asset_Management.pdf