NNIP: Chinese obligaties bieden onmisbare kansen

Voor het aantrekken van financiering maken Chinese lokale overheden veelal gebruik van speciaal hiervoor opgezette vehikels, LGFV’s (Local Government Finance Vehicles) genaamd. Obligaties uitgegeven door deze LGFV’s vormen een snel groeiend segment, dat beleggers volgens NN Investment Partners (NN IP) kansen biedt die ze niet mogen missen.

“De complexiteit ervan schrikt veel beleggers af, maar dit zorgt alleen maar voor meer mogelijkheden om waarde te identificeren”, stelt Leo Hu, Senior Portefeuillemanager, EMD Hard Currency, bij NN Investment Partners.

LGFV’s kwamen op in de jaren 90, maar pas in maart 2014 werd de eerste obligatie in Amerikaanse dollars uitgegeven. De marktkapitalisatie van LGFV’s is in de tussentijd gestegen tot USD 15 miljard, en ze zijn nu goed voor 2% van de JPMorgan Asia Credit-index (JACI) en 5% van de JACI Corporates sub-index.

Veel LGFV’s staan te boek als high yield-obligatie, maar hun rating van kredietbeoordelaars kan nog tussen de twee en acht stappen omhoog doordat ze impliciete steun krijgen van lokale Chinese overheden.

Leo Hu licht toe: “China is dit jaar sterker afhankelijk van infrastructuur als aanjager van de groei en daar zou deze sector van moeten profiteren. De andere belangrijke groeimotor – vastgoed – lijkt als gevolg van grotere wettelijke beperkingen namelijk aan kracht te verliezen ten opzichte van het cyclische toppunt in 2016.”

De technische marktfactoren zijn positief; in elk geval de helft van de nieuwe LGFV-emissies wordt opgepikt door banken en vermogensbeheerders van het Chinese vasteland. Dit maakt de sector minder gevoelig voor veranderingen in het internationale sentiment.

In de zoektocht naar de meest aantrekkelijke obligaties geeft NN IP de voorkeur aan emittenten met een sterk individueel kredietprofiel. Denk aan een LGVF die al een investment grade-rating heeft voordat er rekening wordt gehouden met een eventuele opwaardering als gevolg van overheidssteun.

Daarnaast is NN IP positief over LGFV’s die waarschijnlijk steun zullen krijgen van de centrale overheid. In China hebben LGFV’s van provincies en gemeenten in het algemeen voorrang op de grote steden, die op hun beurt weer belangrijker zijn dan kleine steden en gewesten. Ook LGFV’s met activa die een rol spelen in de nationale strategie hebben meer kans op ondersteuning.

Leo Hu vervolgt: “Lokale kennis is noodzakelijk om de vele factoren die van invloed zijn op LGFV’s te analyseren. Beleggers moeten ook hun oor te luisteren leggen en goed op de hoogte blijven van het strategische beleid en de regelgeving in China. Eén ding is zeker: de Chinese LGFV-sector zal blijven groeien, waardoor aanzienlijke kansen ontstaan voor de oplettende belegger.”