LGIM: Winst Le Pen trekt zware wissel op Europese markten

Wat is de mogelijke impact van de Franse verkiezingen op de financiële markten? Simon Bell, portfoliomanager bij LGIM, gaat er in bijgaande Fixed Income Focus dieper op in.

Daarin de volgende hoofdpunten:

  • Met een referendum over lidmaatschap in het hart van haar programma, zal een overwinning van Marine Le Pen een flinke verstoring kunnen zijn voor de markten.
  • Er zijn volgens LGIM drie mogelijke routes naar een Frans referendum. De eerste behelst een meerderheid binnen het parlement, hetgeen onwaarschijnlijk lijkt. de tweede route heeft slechts 1/5 van het Parlement (en 10% van de kiezers) nodig en bij de derde route omzeilt de president het parlement en wordt een referendum aan het volk voorgelegd. Aangezien Le Pen minimaal 50% van de stemmen nodig heeft, is de kans op een referendum na haar winst zeer groot.
  • Door de sleutelpositie die Frankrijk binnen de EU bekleedt en de Brexit-stem die nog vers in het geheugen zit, zal een grotere kans op een referendum een significante verbreding van Franse spreads betekenen. De spreads op alle Europese staatsobligaties zullen naar verwachting verbreden.
  • Een dergelijk grote uitdaging voor het Euro-project zal met name landen met hoge schulden en zwakke concurrentieposities schaden – Italie ziet er in dit verband zeer kwetsbaar uit. LGIM is dan ook onderwogen in perifere obligaties – met name Italië.

Fixed Income Focus_Feb_2017_Election_shield.pdf