Dit is een testsite

Eric de Graaf (ING) tipt SAP

Eric de Graaf, analist informatietechnologie bij het ING Investment Office, tipt SAP.

SAP is de meest vooraanstaande leverancier van bedrijfssoftware (ERP, Enterprise Resource Planning) ter wereld. Het bedrijf richt zich op softwarepakketten voor procesmatige bedrijfsvoering, logistiek, relatiebeheer en personeelsservices (HRM). SAP onderscheidt zich van zijn concurrenten door producten aan te passen aan de specifieke eisen van individuele klanten. Bijna twee derde van de omzet komt uit herhalingsaankopen, wat stabiliserend werkt. Het bedrijf ziet een snelle verschuiving naar cloud-gerelateerde diensten.

De cijfers

De omzet in het 4e kwartaal van 2016 steeg met 6%. Dat was iets hoger dan verwacht. Ook de winst per aandeel was iets hoger dan verwacht, mede door een lagere belastingdruk. Nieuwe boekingen voor cloud-gerelateerde diensten stegen met 40% in het 4e kwartaal, een belangrijke indicator voor toekomstige groei. De groei was in het afgelopen kwartaal duidelijk sterker in Europa dan in de Verenigde Staten (VS).

SAP verwacht voor heel 2017 een omzetgroei van 5-7%. De operationele winst zou daarbij in een bandbreedte van 6,8-7,0 miljard euro moeten uitkomen. Zowel de winst- als omzetverwachting was iets (1-2%) hoger dan de afgegeven verwachting in begin 2016. Ook de verwachting voor 2020 is naar boven bijgesteld. De omzetverwachting is nu 28-29 miljard euro (dit was 26-28 miljard euro). De operationele winstverwachting is daarbij 8,5-9 miljard euro. Deze was 8-9 miljard euro.

De waardering

Met ruim 20 x de verwachte winst over 2017 heeft SAP een waardering die circa 25% boven het sectorgemiddelde ligt. De verwachte winstgroei van 8-10% per jaar is licht hoger dan het sectorgemiddelde. De hoge marges die in de softwaremarkt kunnen worden gehaald, onderbouwen een bovengemiddelde waardering.

Het bedrijf maakt de transitie naar cloud-based bedrijfssoftware en het tempo van verandering is – en blijft – hoog. Concurrenten zitten uiteraard niet stil en gaan de strijd aan voor de meest winstgevende segmenten. SAP combineert een forse waardering met een duidelijk groeiperspectief en frequente positieve winstbijstellingen.

Gecategoriseerd in:Schekman, Tips Analisten