Dit is een testsite

Winstwaarschuwing? Drie vragen die je als belegger zeker moet stellen

Als een onderneming met een winstwaarschuwing komt, dan is de natuurlijke reactie om in paniek te raken. Maar er zijn eigenlijk drie fundamentele vragen die een belegger moet stellen bij een winstwaarschuwing, meent Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders.

Zo’n systematische benadering helpt om alle ruis uit te sluiten en op een rationele manier om te gaan met de nieuwe situatie. Want een winstwaarschuwing leidt vaak tot een substantiële koersbeweging en daar liggen kansen voor waardebeleggers.

Een winstwaarschuwing is vaak een onaangename verrassing. Ook dit cijferseizoen is er een aantal heftige koersbewegingen geweest na winstwaarschuwingen. Daarbij is flink wat waarde verdampt. Het lichtpuntje bij elke winstwaarschuwing is dat er niet alleen nieuwe informatie over de onderneming beschikbaar komt, maar ook over de aandelenmarkten, want de koers komt in beweging. Om vervolgens de initiële paniek de kop in te drukken, maar vooral om de juiste beslissing te nemen bij de volgende stap, moeten beleggers drie vragen beantwoorden.

Vraag 1: Raakt het slechte nieuws ook de langetermijnwinstverwachting?

Een langetermijnbelegger houdt aandelen een jaar of vijf in portefeuille. Dat is wat waardebeleggers doen. Als aandelen in waarde dalen dan kan dat de winst op korte termijn zwaar onder druk zetten. Echter, dat vormt alleen een probleem als de reden hierachter is dat het bedrijf nooit meer zijn winst kan herstellen.

Vraag 2: Kan het slechte nieuws op afzienbare termijn veranderen?

Raakt het nieuws de kwaliteit van de onderneming op de lange termijn en daarmee de vooruitzichten voor de winstgevendheid op de lange duur, of niet? Het is juist vanwege de langetermijnwinst waarom het aandeel gekocht is. Waardebeleggers hebben de ervaring opgedaan dat de langetermijnverwachtingen van een bedrijf meestal niet geraakt worden door koersbewegingen op de korte termijn.

Vraag 3: Is het risico toegenomen?

Een winstwaarschuwing laat de zorgen rond een bedrijf toenemen. Maar is het risico op permanent vermogensverlies bij een belegging in dit specifieke bedrijf opgelopen? Is de belegger zijn geld kwijt of hoort deze fluctuatie bij de natuurlijke cyclus die bedrijven doormaken als ze door moeilijke tijden gaan? Om hierover een oordeel te vellen, kijkt Kirrage met name naar de balans, de schuldposities en andere risicofactoren.

Met deze vragenlijst voorkomt een belegger dat hij zich laat meeslepen door de hectiek die ontstaat na een winstwaarschuwing. Hij stelt zichzelf als het ware in staat om zich af te sluiten van de negatieve berichtgeving rond de winstwaarschuwing en rationeel na te denken. Is de nieuwe informatie een game-changer of hooguit beangstigend? Is de koersdaling een value trap of een kans?

Gecategoriseerd in:aandelen, research, Schekman