Dow Jones kan 42% omhoog

Op 25 januari jongstleden overschreed de Dow Jones Industrial Index voor de eerste keer in de geschiedenis de 20.000 puntengrens en is daar tot nu toe boven gebleven. De S&P500 heeft ook een recordhoogte bereikt. Het is logisch dat beleggers willen weten hoe het nu verder zal gaan.

Alexandra Morris, investment director bij Skagen: “De S&P500 noteert met een koerswinstverhouding van 21,1 ruim (26%) boven het historische gemiddelde van 16,7. De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt daarom collectief op een niveau te koersen dat het komende decennium slechts een gematigd rendement kan worden behaald.”

42% winst

Toch zou dat best eens kunnen meevallen. Met evenveel recht kan namelijk worden gesteld dat de historisch gemiddelde waardering van 16,7 keer de winst altijd te laag is geweest. Als de rente zou stijgen naar 3%, dan mag 30 keer de winst voor aandelen worden betaald. Dat zou betekenen dat de Dow Jones een potentie heeft van 42% ofwel kan stijgen tot 28.000. Charttechnisch kan dat helaas nog niet worden onderbouwd.