Allianz introduceert twee liquide alternatieve multi-asset strategieën

Allianz Global Investors (AllianzGI) heeft twee liquide alternatieve multi-asset strategieën gelanceerd in Nederland en elders in Europa. De twee fondsen, Allianz Multi Asset Opportunities en Allianz Multi Asset Long / Short, hebben een geschiedenis van positieve resultaten.

Beide strategieën werden in 2015 in de VS gelanceerd, als een antwoord op de steeds evoluerende behoeftes van beleggers in de huidige markt. De multi-asset aanpak geeft beleggers toegang tot verschillende bronnen van inkomen. Het dynamische investeringsproces moet rendementen opleveren die niet gecorreleerd zijn aan de traditionele aandelen- en obligatiemarkten. Dat is ook belangrijk voor de Europese beleggers die alternatieve investeringen zoeken, gezien de aanhoudende lage rentes en de verhoogde politieke risico’s op de aandelenmarkten. AllianzGI heeft circa 18 miljard euro onder beheer in de liquide en niet-liquide alternatieve investment solution strategieën.

Aantrekkelijke risico-gecorrigeerde rendementen

Zowel het Allianz Multi Asset Opportunities als het Allianz Multi Asset Long / Short fonds kunnen in een brede waaier van beleggingscategorieën investeren, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta en bieden dus veel mogelijkheden om te diversifiëren. De beheerders zijn niet verplicht om permanent in alle categorieën belangen aan te houden. Dat is niet het enige verschil van deze liquide, alternatieve fondsen met traditionele gediversifieerde fondsen. Op middellange tot lange termijn zijn de portefeuilles zo samengesteld dat ze minder afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op de wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten. Dat zou aantrekkelijkere en meer voor risico-gecorrigeerde rendementen moeten opleveren dan voor fondsen die puur zijn samengesteld met aandelen of obligaties, of die klassiek gediversifieerd zijn.

Minder rentevoetrisico en kleinere volatiliteit

De twee fondsen investeren binnen dezelfde omgeving, maar komen op een verschillende manier aan de behoeftes van beleggers tegemoet.

-1- Het Allianz Multi Asset Opportunities fonds probeert een rendement te bereiken zoals dat van obligaties, op een marktcyclus van drie tot vijf jaar. Maar de samenstelling maakt het minder kwetsbaar voor correcties op de obligatiemarkten dan traditionele obligatiefondsen. Gezien de huidige lage rentevoeten, de mogelijke wijzigingen aan het aankoopprogramma van de ECB en de waarschijnlijke renteverhogingen in de VS , is dit aantrekkelijk voor beleggers die een alternatief zoeken voor traditionele vastrentende investeringen.

-2- Het doel van het Allianz Multi Asset Long / Short fonds is om een rendement te bereiken zoals dat van aandelen over een periode van drie tot vijf jaar, maar dan met een lagere volatiliteit. Het fonds kan shortposities aannemen, en daardoor ook profiteren van neergaande markten. Door het gebruik van verschillende beleggingscategorieën en de verwachte lage correlatie met bewegingen op de aandelenmarkten, kan het fonds beschouwd worden als een alternatief voor aandelen. Samengevat bieden beide fondsen een aantrekkelijke, alternatieve investering die de typische risico’s van traditionele beleggingscategorieën kan terugdringen.

Mathias Müller, Head of Retail & Wholesale Europe bij AllianzGI: "We zijn opgetogen dat deze twee strategieën, die tot nu succesvol waren in de Verenigde Staten, nu ook voor onze Europese klanten beschikbaar zijn. Hun grote flexibiliteit en de lage correlatie tussen de fondsen en de brede aandelen- en obligatiemarkten, brengen precies de rendement- en risico waar beleggers in de huidige marktomgeving naar zoeken. Doordat we onze sterkte in het beheer van multi-asset strategieën aanvullen met liquide alternatieve beleggingen, krijgen onze klanten de kans op aantrekkelijke rendementen op middellange termijn, ondanks de onzekere marktomstandigheden.”

Aandelenklasse ISIN
Allianz Multi Asset Opportunities AT (H2-EUR) LU1481689468
Allianz Multi Asset Long / Short AT (H2-EUR) LU1481687926