NN IP: De eurozone biedt solide dividendgroei

Van alle ontwikkelde regio’s in de wereld biedt de eurozone solide mogelijkheden voor dividendgroei. Dat schrijft Bruno Springael, Senior Portefeuillemanager Global High Dividend bij NN Investment Partners.

Politieke onzekerheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de afwaardering van aandelen uit de eurozone. Deze regio is echter bijzonder aantrekkelijk, omdat ze een grotere aan reflatie gerelateerde winsthefboom biedt. Reflatie, acties van de overheid gericht op het tegengaan van deflatie, is op dit moment wereldwijd de belangrijkste katalysator is voor de aandelenmarkten, dankzij de budgettaire verruiming van overheden, hogere obligatierentes, steiler wordende rentecurves, hogere winsten en stijgende prijzen van olie en cyclische grondstoffen.

Wij hebben een voorkeur voor bankaandelen. Deze profiteren van steiler wordende rentecurves en combineren aantrekkelijke rendementen met een lager uitkeringspercentage en een positief winstmomentum.

Het herstel van waardeaandelen is dit jaar vooralsnog tot stilstand gekomen. De belangrijkste factoren hierbij zijn de toenemende politieke risico’s en het winstherstel. We waren na een sterke tweede helft van 2016 op deze onderbreking vooruitgelopen en het is nu waarschijnlijk een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers. Waardeaandelen hebben het in 2016 duidelijk beter gedaan dan groeiaandelen. Toch is het verschil in waardering tussen de twee stijlen nog steeds aanzienlijk. Ze kunnen in 2017 opnieuw een outperformance laten zien.

Politieke onzekerheid kan een verstorende factor zijn. Met verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland die voor dit jaar op de agenda staan, is dit een potentiële bron van risicoaversie. We houden verder rekening met een verhoogde volatiliteit als gevolg van de rotatie op de aandelenmarkt. Dit kan echter zorgen voor diversificatiemogelijkheden als aandelen die voorheen in trek waren overkocht raken.