Roy van Santen (Lynx): Inspelen op een hogere volatiliteit

Roy van Santen, beleggingsspecialist bij Lynx, kiest voor een longpositie in de VIX-index.

Hoogstwaarschijnlijk was het u de afgelopen weken al opgevallen, maar de bewegingen op de aandelenbeurzen zijn in het jaar 2017 tot nog toe miniem. De volatiliteit staat opvallend laag, terwijl op de achtergrond meerdere geopolitieke spanningen spelen. Wordt het niet tijd voor een hogere vola?

Gezien de stijgende spread tussen de rente op de veilig geachte Duitse staatsobligaties en de rente op bijvoorbeeld Frans en Italiaans staatspapier, maken beleggers zich zorgen om wat er op dit moment gaande is in Europa.

De Italiaanse bankensector kampt nog altijd met onopgeloste problemen. Het aandeel UniCredit ging de afgelopen week weer een keer limit-down.

Ook de dreigementen van Le Pen om met Frankrijk de euro te verlaten, maken beleggers zenuwachtig. Met de Amerikaanse verkiezingsuitslag en de Brexit nog vers in het geheugen, durven beleggers er niet meer vanuit te gaan dat Le Pen geen kans maakt.

Ondanks de stijgende spreads op de obligatiemarkten, is hier op de aandelenmarkt nog weinig van te merken. De dagelijkse bewegingen zijn miniem en de volatiliteitsindex VIX noteert rond een stand van 11 punten.

Middels een optiecombinatie speel ik in op een stijgende VIX-index. Op dit moment noteert de callspread 11-15 met expiratie maart 2017, rond een koers van $ 1,70. Voor het innemen van deze positie is bij Lynx een margin vereist van $ 170 per combinatie.

Noteert de VIX index op 21 maart boven een stand van 15 punten? Dan wordt de maximale winst van $ 400 behaald. Haalt u hier de inleg vanaf, dan komt dit neer op een winst van $ 230.

Het break-even punt ligt op een indexstand van 12,70 (11 + 1,70).

Tot slot nog het maximale verlies; deze is gelijk aan de inleg van $ 170. Dit verlies wordt geleden indien de VIX tijdens expiratie onder de 11 punten noteert.