VS economie op ramkoers

Er is meer nodig dan een aantal tweets van de nieuwe president om de Amerikaanse economie uit koers te krijgen, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments.

“De macrocijfers die dit jaar zijn gepresenteerd, liggen in lijn met een economie die gematigd boven de trend groeit. De groei H2 2016 komt uit op 2,7% op jaarbasis en dat ligt beduidend hoger dan de 1,1% die voor H1 werd genoteerd. Goed nieuws kwam van de investeringen in apparatuur, die voor het eerst sinds Q3 2015 bijdragen aan de economische groei. De groei van de consumptieve bestedingen bleef weliswaar matig voor het tweede kwartaal op rij als gevolg van een vertraging in de groei van het reële inkomen door de stijgende inflatie. De vooruitkijkende indicatoren wijzen op een gezonde groei die aanhoudt in het voorjaar. De ISM Manufacturing Index new orders series noteerde 60,4 in januari, de hoogste stand van de afgelopen 26 maanden. Bedrijven hebben er volop vertrouwen in.”

Volgens Lawson zijn het de cyclische economische fundamentals die de outlook bepalen ondanks alle ophef rond de eerste executive orders van de nieuwe president.