Seth A. Klarman: Topbelegger met een trackrecord van 90%

U heeft waarschijnlijk nog nooit van deze invloedrijke investeerder gehoord: Seth A. Klarman, die via Baupost Group 30 miljard dollar in beheer heeft. De fondsbeheerder heeft veel volgers. Dat blijkt wel uit de waardeontwikkeling van zijn boeken.

Enkele decennia geleden schreef hij een boek. Voor een gebruikt exemplaar wordt 795 dollar geboden op Amazon. Voor een ongelezen exemplaar wordt zelfs 3.500 dollar geboden. The Economist omschreef hem eens als het ‘Orakel van Boston’. De onvoorspelbaarheid van Trump kan volgens Klarman leiden tot een sterke stijging van de rente en toename van de angst onder beleggers. Het ligt voor de hand wat dat voor aandelenkoersen betekent. Klarman houdt daarom 30% van het beheerd vermogen aan als cash. Op basis van zijn trackrecord zegt dat wel iets. Gedurende de afgelopen 34 jaar heeft hij slechts 3 jaar met verlies afgesloten. Ook andere grote beleggers zijn tegen Trump. Warren Buffett heeft desalniettemin voor 12 miljard dollar geinvesteerd. Ook George Soros is tegen, maar dat heeft hem 1 miljard dollar gekost.

Amerikaanse beleggers blijven op zoek naar kwaliteit en gevestigde namen. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit de ontwikkeling van de futures in de premarket: S&P +0,23%, Nasdaq +0,21% en Dow Jones +0,29%. Het Amerikaanse tekort op de handelsbalans is in 2016 uitgekomen op 502 miljard dollar, het hoogste niveau sinds 2012. De export daalde vorig jaar met 2,3% en de import nam met 1,8% af.

De Nasdaq (5.663,55) laat een positieve ontwikkeling zien. Er is sprake van een mooie uptrend als vanaf november de toppen met elkaar worden verbonden en idem de bodems. Het is geen garantie voor een aanhoudend vast stemming. Daarvoor is te weinig ruimte op basis van de Bollinger Bands.