S&P: Groeiend vertrouwen

De Amerikaanse markten zullen vandaag flink hoger openen. In de premarket staat de S&P +0,32%, de Nasdaq +0,67% en de Dow Jones +0,34%. Alle ogen zijn vandaag gericht op de Fed en de kwartaalcijfers.

Er zal vooral worden geluisterd naar wat de Fed heeft te vertellen over de rente en de indicatie die wordt afgegeven over de eerstvolgende verhoging. Het gaat goed met de banenmarkt. Volgens ADP zijn voor 246.000 nieuwe mensen loonstrookjes gemaakt, wat wordt toegeschreven aan de plannen van president Trump. Apple steelt vandaag de show in de cijferregen. In de voorbeurs staat de koers 4,9% hoger op 127,25 dollar. De kwartaalwinst van 3,36 dollar is 15 cent hoger dan verwacht.

Het Trump-effect? Hoe verder in Europa? Europese institutionele beleggers hebben vertrouwen verloren in de maand januari als gevolg van politieke onzekerheid. Dit wijst de maandelijkse Investor Confidence Index van State Street uit. De Europese vertrouwensindex daalde met 7 punten naar 92,9. Het vertrouwen onder Noord-Amerikaanse grote beleggers steeg daarentegen met 2 punten naar 89,6 terwijl de wereldwijde index licht daalde: van 94,1 naar 93,8. Rajeev Bhargava, hoofd Investor Behaviour Research bij State Street: “Na een stijging van het vertrouwen in Europa daalde dit weer in januari. Dit lijkt het gevolg van zorgen over de aanstaande verkiezingen in Nederland en Frankrijk en een harde Brexit.”

De S&P (2.278,87) beweegt zich in het midden van de bandbreedte, maar deze blijft wel redelijk smal. De RSI keert weer terug richting de 50. Eerder aanvallen op deze grens zijn afgeslagen.