AEX opent lager

De Amsterdamse beurs is vandaag wat lager geopend. De oplopende politieke spanningen en de weerzin tegen het vluchtelingenbeleid van president Trump zal in toenemende mate een negatief effect hebben op het beurssentiment.

Mikhail Sergeyevich Gorbachev, ex-president van Rusland, is bevreesd voor een nieuwe oorlog. In China wordt rekening gehouden met een militair treffen met de VS met als inzet Korea en/of de Zuid Chinese Zee. De effecten zijn voor iedereen moeilijk in te schatten. Analisten en fondsenmanagers richten zich daarom vooral op de nadelige effecten van het economische beleid van Trump.

Torgeir Høien fondsbeheerder bij Skagen vindt Trump protectionistischer dan eerder gedacht. “Trump, die miljardair is geworden door dichtbij en ver van huis te ondernemen, moet juist als geen ander begrijpen wat de voordelen van vrije handel zijn. Het zou triest zijn als de wereldeconomie in een nieuwe recessie belandt, omdat Trump en zijn adviseurs de wijsheid van grote economen als Hume, Smith en Ricardo niet serieus nemen. Trump’s protectionisme kan trieste gevolgen hebben.”

De AEX (485,87) blijft gevangen in een zijwaartse beweging van de Bollinger Bands. Het is positief dat de bovengrens na vlakke trend vertoont na een eerdere stijging. De RSI weet zich behoorlijk goed staande te houden boven de 50.