David Wolters (ING) tipt Exxon Mobil

Exxon Mobil wordt getipt door David Wolters, analist Energie en Industriegoederen bij het ING Investment Office. Het is de grootste, efficiëntste en best gemanagede ‘geïntegreerde’ olie- en gasmaatschappij ter wereld.

Dit wil zeggen dat het concern gas en olie niet alleen produceert (upstream), maar deze ook raffineert en verkoopt (downstream). Het heeft een bovengemiddeld rendement op het geïnvesteerde vermogen (gemeten over meerdere jaren), een sterke vrije kasstroom, sterke balans en een goede corporate governance. Daarnaast heeft Exxon ten opzichte van de olieprijs het laagste break-evenpunt in vergelijking met de andere grote oliemaatschappijen, inclusief de betaling van het dividend. Het bedrijf produceert 3,8 miljoen vat olie-equivalent per dag. Ter vergelijking: concurrent Chevron produceert 2,5 miljoen vat olie-equivalent per dag. Daarnaast is Exxon ofwel Exxon Mobil een van de grootste olieraffinaderijen ter wereld.

Exxon heeft in vergelijking met andere grote oliemaatschappijen een premie op de waardering. Wij vinden deze premie terecht vanwege de sterke balans, maar ook vanwege het hogere rendement op het eigen vermogen gemeten over meerdere jaren. Bovendien ligt de huidige premie in lijn met de historische premie. De aankoop door Exxon van bedrijven in het oliewinningsgebied Permian Basin (Verenigde Staten) vinden wij sterk. Ten opzichte van eerdere transacties door andere bedrijven heeft Exxon een goede prijs betaald. Bovendien denken wij dat de komende jaren de olieproductie van deze bedrijven in de Permian Basin flink zal stijgen.

Er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan een belegging in Exxon. Exxon is over de hele wereld actief, ook in minder veilige landen. Ook wordt het steeds moeilijker om de voorraden op niveau te houden door nieuwe gas- en olievoorraden te ontdekken.

Al met al vinden wij de beleggingscase van Exxon sterk. Het lage break-evenpunt, de sterke balans, vrije kasstroom, hogere rendement op het eigen vermogen, maar ook zijn grote downstreamdivisie (waaronder raffinaderijen) die deels de minder goede resultaten van de upstreamdivisie kan opvangen, maken dit concern tot een interessante beleggingscase.