Corné van Zeijl (Actiam) tipt KPN

KPN was een van de slechtste aandelen van 2016. Sinds 1.1.2016 is de koers maar liefst 20% gedaald. U heeft als aandeelhouder vier keer dividend ontvangen, aldus Corné van Zeijl, analist en beheerder bij Actiam.

De opbrengsten van de verkochte onderdelen worden netjes aan de aandeelhouder teruggeven. Dat zouden meer bedrijven moeten doen in plaats van alleen groter proberen te worden. Dat verkleint het verlies tot 9%. Dat is nog steeds erg slecht vergeleken met de plus van 14% van de AEX (inclusief dividend). Daarmee het slechtste aandeel uit het rijtje van 25. Onderliggend gaat het wel goed. De concurrentie is wat rustiger. Alleen in de zakelijke markt heeft KPN het wat moeilijk. Maar de winsttaxaties worden door de analisten steeds omhoog bijgesteld. Dat is een gunstig teken. Ook heeft het management met eigen geld aandelen gekocht. Daarmee laten ze zien dat ze er zelf in ieder geval geloof in hebben.

Als we nu gaan kijken wat een mogelijk trigger zou kunnen zijn, zou ik het niet weten. Nou weet je dat heel vaak niet. Het blijft een duur aandeel. Maar de winst wordt vooral op een boekhoudkundige manier gebruikt. Beter is het om naar de vrije cashflow te kijken. En dan is de waardering van KPN in lijn met de rest van de telecomsector. Ook de resultaten komen over een met de sector.

We moeten de slechte performance van het aandeel vooral zoeken in de slechte sector performance. Vorig jaar was iedereen op zoek naar zogenaamde lage beta aandelen. Dat zijn sectoren die relatief veilig zijn. Daar is telecom een mooi voorbeeld van naast voeding en utilities. Per saldo is dit een mooi weglegger met een goed dividendrendement en een management was gefocust is op aandeelhouderswaarde creëren. Het aandeel noteert 2,80 euro.

Grafiek KPN vs telecom in Europa