Dit is een testsite

Francesc Balcells (Pimco): 3 negatieve effecten Turkije

In Turkije staan de koersen onder druk en heeft de lira een tuimeling gemaakt. In zijn nieuwste blog schrijft Francesc Balcells, portefeuillebeheerder bij PIMCO en gespecialiseerd in opkomende markten, dat beleggers focussen op drie negatieve factoren die een versterkend effect op elkaar hebben: Turkije heeft een grote behoefte aan buitenlandse financiering, veel balansen zijn niet op orde, en er zijn onvoldoende valutareserves. De situatie wordt bemoeilijkt door de politieke context.

Volgens Balcells vergt de grote behoefte aan buitenlandse financiering dat Turkije voldoende vertrouwen opbouwt bij buitenlandse investeerders. Dat is lastig, want die worden afgeschrikt door de herfinancieringsbehoefte voor de buitenlandse valuta’s: PIMCO heeft berekend dat Turkije zo’n $ 200 miljard nodig heeft het komende jaar. Volgens Balcells is het niet meer zo vanzelfsprekend dat dit gaat lukken.

President Erdogan is voorstander van renteverlagingen om de economie te stimuleren. Toch denkt PIMCO dat de Turkse rente juist verhoogd wordt, omdat Turkije moet concurreren met andere landen die ook op buitenlandse investeringen azen.

Externe factoren kunnen gunstig uitpakken voor Turkije, zeker in omstandigheden waarin beleggers naarstig op zoek zijn naar rendement. Bovendien is Turkije belangrijk genoeg om het een goede kandidaat te maken voor buitenlandse steun.

Niettemin wil Balcells eerst tekenen van verbeterd vertrouwen zien voordat PIMCO meer in Turkije gaat beleggen.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Gecategoriseerd in:Pimco, Research, Schekman