Toyota crasht door Trump

De koers van Toyota is met 2,0% gedaald naar 6.905 yen na de uitspraak van president-elect Trump dat extra invoerheffingen zullen worden geheven als de autofabrikant auto’s in Mexico gaat produceren.

Het moet niet gekker worden! Zijn hang naar macht en invloed verklaart ook de uitspraak dat Trump meer kernwapens wil. Dat is zoiets als zeggen: ik vernietig je wanneer je niet luistert. Dat soort van machtspelletjes zijn op termijn slecht voor aandelen maar goed voor goud. “De handelsdoctrine van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump is absoluut het begin van een aanval op globalisering en vrije handel.” Dat benadrukt Francis A. Scotland, Co-Director of Global Macro Research en Portfolio Manager of Global Macro Strategy bij Brandywine Global. De impact kan volgen hem ver reiken. “Globalisering is gedeeltelijk verantwoordelijk voor hoge bedrijfswinsten in de Verenigde Staten.”

Anderzijds, zo stelt hij, onderdrukte globalisering de inflatie via concurrentie en haalde miljoenen mensen in ontwikkelingslanden uit armoede. “De meeste beleggers focusten op de economische en financiële implicaties van het voornemen om de belastingen te verminderen. Maar ze negeerden de protectionistische tendensen in zijn handelsbeleid of geloofden dat het door de Republikeinen gedomineerde Congres zulke maatregelen niet zal steunen.”

De Italiaanse premier Enrico Letta zei vanmorgen in Singapore dat Aziatische en Europese landen niet op individuele basis de strijd moet aanbinden met het Amerikaans protectionisme onder de patriottische Trump. Ook andere Japanse autofondsen stonden onderdruk: Nissan -1,8%, Honda, -1,5%, Mazda -2,8% en Mitsubishi -2,2%.

Chart Toyota