Beleggers kijken te weinig naar de protectionistische tendensen

De meeste beleggers focusten op de economische en financiële implicaties van Trumps voornemen om de belastingen te verminderen. Maar ze negeerden de protectionistische tendensen in zijn handelsbeleid of geloofden dat het door de Republikeinen gedomineerde congres zulke maatregelen niet zal steunen.

De handelsdoctrine van Trump staat in een document van 31 pagina’s getiteld “Scoring the Trump Economic Plan”, dat in in september 2016 geschreven werd door twee van zijn adviseurs, private equity investeerder Wilbur Ross (genomineerd als Secretary of Commerce) en professor Peter Navarro (die de nieuwe White House National Trade Council zal leiden). De doctrine leunt bij geen enkele economische ideologie aan, maar gaat uit van een aantal principes :

  1. Een land is een vijand als het een handelsoverschot met de VS heeft. Volgens deze norm zijn China, Mexico en Duitsland handelsvijanden.
  2. Een gemanagede of gemanipuleerde wisselkoers is een belemmering voor een betere handelsbalans. China wordt hierbij met de vinger gewezen. Maar ook Duitsland, omdat het geniet van een lagere euro vanwege zwakkere Europese lidstaten.
  3. Industriejobs zijn superieur aan jobs in de dienstensector en zorgen voor hogere lonen en een multiplicatoreffect in de logistieke keten. Het is nodig om industriejobs terug naar de VS te halen, met name in sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, biomedische apparatuur, chemie, computerchips, elektronica, motoren, voertuigen, farmaceutica, spoorwegmateriaal, robotica, 3D-printing, harsen, scheepsbouw.
  4. De Wereld Handelsorganisatie (WTO) behandelt het Amerikaanse systeem van inkomstenbelasting oneerlijk, omdat de VS geen BTW-systeem heeft. Daardoor krijgen geïmporteerde goederen een BTW-korting en moeten Amerikaanse exporteurs BTW betalen zonder dit te kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting.
  5. Op handelsgebied is China de grootste bedrieger ter wereld.

Deze principes roepen heel wat vragen op, maar de toekomstige Amerikaanse regering neemt ondertussen wel al de nodige stappen om ze in beleid om te zetten. Het grootste risico is dat de uitgesproken protectionistische visie een einde kan maken aan de stijging van de aandelenmarkten, die nu al sinds 2008 duurt.

De volledige tekst leest u in A Deep Look at the Dark Side of the Trump Trade Doctrine, door Francis Scotland, Co-Director of Global Macro Research bij Brandywine Global (een filiaal van Legg Mason)