Dit is een testsite

AXA heeft het fout. Bezettingsgraad VS industrie staat niet hoog maar laag

Veel analisten, waar onder die van AXA, beweren dat de bezettingsgraad van de Amerikaanse industrie dusdanig hoog is dat het stimulerende beleid van Trump weinig effect kan hebben.

De cijfers van de Fed laten echter een ander beeld zien. De bezettingsgraad van de industrie bedraagt 75% en dat is ver beneden het gemiddelde van 80,35% sinds 1967. Dat kan dus nog voor economische verrassingen gaan zorgen. Een bezettingsgraad van 85% is pas hoog en daar staan ‘we’ nog 10 procentpunten onder!

AXA IM verwacht dat de Amerikaanse economie in 2017 groeit met 2,1% (tegen 1,6% in 2016) en in 2018 met 1,9%. Naar verwachting krijgen de consumentenbestedingen enige tegenwind te verduren, maar dit kan gecompenseerd worden door de fiscale stimulering van Trump. “Hoewel de plannen van Trump overeenkomen met die van Reagon en Bush, is het verschil echter dat het stimuleringsbeleid van Trump komt in een tijd waarin de Amerikaanse economie al tegen zijn volle capaciteit aan zit. De inflatie zal daardoor waarschijnlijk bijna verdubbelen in de komende twee jaar: van 1,6% in 2016 naar 1,8% in 2017 en 2,5% in 2018. De combinatie van snellere groei en hogere inflatie zal de Federal Reserve aanzetten tot nog strakker monetair beleid.”

Gecategoriseerd in:Beurzen, Schekman