Oorlogsverklaring VS

Het is een onwenselijke en gevaarlijke ontwikkeling dat de VS Japan heeft gewaarschuwd voor interventies op de valutamarkt. Het is bijna een monetaire oorlogsverklaring. Het geeft ook aan hoe zwak de stand van de wereldeconomie is en hoe naarstig iedereen op zoek is naar economische groei. De dollar/yen is vanmorgen 0,3% lager op 109,81.

Ook politiek laat de president Obama flink van zich horen om het wapenembargo tegen Vietnam op te heffen onder voorwaarden. Het gaat daarbij maar op één ding: de macht van China intomen in de Zuid-Chinese Zee.

De Fed normaliseert de rente en Keith Wade, econoom Schroders, denkt niet dat US-dollar is begonnen aan een opmars, zelfs niet als de renteverschillen tussen de VS en Europa verder oplopen. “Opvallend is dat de munt momenteel anders reageert dan in eerdere cycli. Deze keer steeg de munt zo’n 20% in de 24 maanden voorafgaand aan de eerste renteverhoging in december 2015. In het verleden deprecieerde de US-dollar juist in aanloop naar een rentestap. ”Een argument voor een sterke munt zien sommigen door de geleidelijk steeds aantrekkelijker wordende long US-dollar carry trade, zeg maar inspelen op een toenemend renteverschil. “De impact van het renteverschil lijkt sterker te zijn voorafgaand aan de eerste renteverhoging dan erna.” Dat is geen onlogische constatering, omdat gekochte valuta’s ook eens moeten worden verkocht. Zorgelijker is de constatering van onder meer Nobelprijswinnaar Paul Kruger dat een crisis wordt vooral gegaan door een carry trade. Dus … ofwel …. De waarschuwing van de USA versus Japan lijkt eerder de kans op een crisis te vergroten dan te verkleinen.