Dit is een testsite

Wat is gevaarlijker: China of de rente

Beleggers en analisten blijven op zoek naar beren. Steven Kopits, managing director Princeton Energy Advisors, zoekt het onheil in de categorie van zwarte zwanen.

Vooral in China ziet hij een potentieel gevaar. Kopits verwijt China het aanhalen van – wat wij zouden zeggen – de Maoïstisch banden. Dominantie acht hij belangrijker dan economische groei. Het zou kunnen escaleren met vuurgevechten, olie-embargo’s, dalende prijzen van commodities en meer van dat soort van ‘onheil’. Daar staat echter een belangrijke ‘maar’ tegenover, een ‘maar’ waar Kopits het niet over heeft: China zal bijna nietsdoen dat tegen het economische belang ingaat.

Ikzelf zoek het gevaar bij de mondiale ontwikkeling van de rente. De periode van normalisering breekt aan met een core-inflatie van meer dan 2% in de VS en een meevallende economische groei in Japan. San Francisco Fed President John Williams en Atlanta Fed President Dennis Lockhart hebben gezegd dat de Fed nog altijd dit jaar de rente 2 tot 3 keer kan verhogen.

Gecategoriseerd in:china, rente