Dit is een testsite

Born en Winkelmann (Allianz): Er komt meer volatiliteit

Europese aandelenmarkten kenden een moeilijk begin van het jaar door de toegenomen volatiliteit. Waarschijnlijk zullen de markten tegenwind blijven ondervinden door de zorgen om China, het monetaire beleid en politieke gebeurtenissen zoals het referendum in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij neemt het aantal afwaarderingen van bedrijfsresultaten in Europa toe. De verwachting voor de winstgroei is nu gemiddeld slechts 2%.

Maar er komt nog meer volatiliteit, stellen Matthias Born en Thorsten Winkelmann, de portefeuillemanagers die samen de Growth strategie van Allianz Global Investors (AllianzGI) leiden en co-managers zijn van het Allianz Europe Equity Growth Select fund. Omdat de verwachtingen laag zijn, is er wel ruimte voor positieve verrassingen. De managers denken dat beleggers zich zorgen maken om de verkeerde dingen: “Beleggers moeten niet geobsedeerd raken door de macro-economische nieuwsstroom. Maar zijn dit echt de belangrijkste drijvende krachten achter het rendement van beleggers, en zijn ze wel betrouwbaar voor het maken van voorspellingen?”

Structurele groei versus cyclische beweging

Born en Winkelmann geloven dat beleggers hun aandacht zouden moeten richten op bedrijven die voordeel halen uit structurele groei binnen hun markten. “Veel beleggers besteden veel tijd en moeite aan het analyseren van macro-economische data, zoals regionale groeipercentages van het bbp ende inkoopmanagersindex (PMI). Historisch gezien hebben deze factoren een lage correlatie met de aandelenprijzen. Het bedrijf dat achter een aandeel zit en het bedrijfsmodel zeggen veel meer over prestaties dan macro-economische data of een beleggerscyclus”, zegt Matthias Born. Daarbij kan het vaak jaren of decennia duren voordat individuele bedrijven een duidelijk concurrentievoordeel hebben opgebouwd. De positionering van kwaliteitsbedrijven is daarom veel relevanter voor de lange termijn ontwikkeling van een bedrijf dan welk regionaal groeipercentage dan ook. “Wij richten ons op bedrijven met toonaangevende posities in de markt en op duurzame concurrentievoordelen. Hierdoor is een groot deel van de groei autonoom en minder afhankelijk van wereldwijde cyclische groei”, zegt Thorsten Winkelmann.

Aandelenselectie steeds belangrijker

Door de afnemende marktgroei wordt aandelenselectie steeds belangrijker voor het totaalrendement van beleggers. In hun portefeuilles richten Born en Winkelmann zich uitsluitend op aandelenselectie. Met hun langetermijnblik, gebruiken ze kansen die voortkomen uit de volatiliteit om aandelen te selecteren en een sterke outperformance te leveren – in stijgende en dalende markten. De Allianz Euroland Equity Growth en Allianz Europe Equity Growth fondsen hebben de afgelopen drie jaar op jaarbasis een rendement behaald van 8,51% en 9,06%, beter dan de onderliggende marktsegmenten*. Het nieuwste fonds in deze fondsenfamilie, Allianz Europe Equity Growth Select, volgt dezelfde strategie van stockpicking van 30 tot 45 aandelen, wat voor een nog hoger actief rendement zorgde. De eerste drie jaar bracht het fonds beleggers een rendement van gemiddeld 9,65% op jaarbasis (de rendementen zijn per 2 mei 2016). “Onze klanten beoordelen ons op onze outperformance op de lange termijn en of die kan worden toegeschreven aan onze methode van actieve aandelenselectie. We zijn blij dat we op beide gebieden een consistente prestatie hebben neergezet“, besluit Thorsten Winkelmann.

Gecategoriseerd in:fondsen, research