Uiterst gevaarlijke trend Amerikaanse rente

“De Fed gaat voorzichter te werk bij het verhogen van de rente, dan was voorzien. De dollar verloor aan kracht ten opzichte van de euro, yen en valuta’s van opkomende markten. Een onwenselijke situatie”, zegt James Athey, Fixed Income Investment Manager bij Aberdeen Asset Management.

“Mocht de Fed een signaal geven dat een rentestap in juni niet van tafel is, kan er een kentering komen op de valutamarkten. Valuta’s van opkomende markten, de yen en de euro zullen op een gegeven moment een correctie doormaken, en de dollar zal opveren. Wat de precieze aanleiding zal zijn voor een ommezwaai is moeilijk aan te geven. Alle ogen zijn ook gericht op de volgende bijeenkomst van de Fed. De waarde van de dollar is sterk afhankelijk van de verwachting van wat de Federal Reserve doet met de rente.”

Er kan een verontrustende conclusie worden getrokken uit de grafiek van het 10-jarige rendement op Amerikaanse obligaties. De stijging van het rendement in de periode 2012/2014 zou weleens de eerste fase kunnen zijn van een langdurige periode van een stijgende rente. Na de correctie is ongeveer 1 ½ jaar geleden een zijwaartse beweging ontstaan. Het is alsof een nieuwe opgaande beweging wordt uitgesteld, al dan niet wordt tegengehouden door het monetaire beleid van de Fed.