Waarom doen beleggingsfondsen het slechter dan de AEX?

Nederlandse aandelen doen het dit jaar goed. De AEX doet zijn best de 400-puntengrens te slechten. Welke beleggingsfondsen deinen mee op het goede rendement of nog beter: verslaan de index? En waarom doen de meeste fondsen het slechter dan de index.

Zoals gebruikelijk lijkt ook dit jaar de aandelenmarkt vooruit te lopen op de economische cijfers. De ING BeleggersBarometer bereikte in oktober van dit jaar de hoogste stand sinds april 2011 en de AEX doet zijn best de 400-puntengrens te slechten. Sinds begin dit jaar hebben Nederlandse aandelen het over het algemeen goed gedaan. De AEX staat per eind oktober ruim 17% hoger, de small cap index rendeerde zelfs meer dan 20%. De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 0,1%.

In Europees perspectief is dit allemaal niet verkeerd. Noorse en Oostenrijkse aandelen deden het gemiddeld een stuk minder. Belgische, Spaanse en Italiaanse aandelen deden het over het algemeen beter. Zie onderstaande tabel.


Nederlandse aandelenfondsen

Hoe hebben de beleggingsfondsen het gedaan in de categorie ‘Aandelen Nederland’? Kijken we naar de fondsen en ETFs die beleggen in Nederlandse aandelen, dan zijn er wel grote verschillen. Per eind oktober zien we het volgende beeld:

  • Koploper is Kempen Oranje Participaties (+24.1%), een smallcap fonds dat sinds begin dit jaar de Euronext small cap index verslaat.
  • Daarnaast doet Robeco Hollands Bezit het heel goed (+20.5%): voor Morningstar één van de betere fondsen in dit universum. Tot voor kort kreeg dit fonds van ons een ‘Bronze’ rating. Nu staat het fonds tijdelijk ‘Under Review’ na het vertrek van Henk Grootveld naar Rolinco.
  • Verder is er een groot middenveld met fondsen als ING Dutch (18.0%), BNP Netherlands Classic (18.1%) en SNS Nederlands Aandelenfonds (16.0%).
  • Onderaan bungelt Add Value (+6.44%), wat dit jaar onder andere last had van de positie in Imtech.

De langere termijn
Nu zegt dit rendement dit jaar tot en met oktober uiteraard weinig, beleggingsfondsen koop je over het algemeen niet voor de korte termijn. Nemen we een periode van ruim vijf jaar (inclusief de scherpe daling van september 2008 om ook te laten zien hoe deze fondsen zich in een neerwaartse markt staande hebben gehouden, dus van 1 september 2008 tot en met eind oktober 2013), dan zien we het volgende:

  • De AEX-index rendeerde gemiddeld 2.55% per jaar.
  • Robeco Hollands Bezit is het enige ‘large cap’ fonds dat beter scoort met een rendement van gemiddeld 2.64% per jaar.
  • Delta Lloyd Netherland Fonds (1.98%), ING Dutch Fund (1.45%), SNS Nederlands Aandelenfonds (1.08%) blijven daar fors bij achter. BNP Paribas Netherlands Fund (0.24%) en Dexia Equities Netherlands (0.21%) bungelen onderaan. Opvallend is dat ook de iShares AEX-ETF met een rendement van slechts 1.88% ruim achter blijft bij de AEX.

Eén van de redenen van deze matige performance van veel actief beheerde fondsen lijkt de lage active share. Dat is het percentage van de portefeuille dat afwijkt van de index / benchmark.

Mid-en small cap fondsen deden het stukken beter:

  • Sinds 1 september 2008 was de Midkap-index de best presterende index met een gemiddeld rendement van 4.15% per jaar (de Euronext smal lcap index deed gemiddeld 2.4% per jaar.
  • Kempen Oranje Participaties (7.14%), Kempen Orange (6.83%) deden het stukken beter.
  • Add Value Fund spande de kroon met gemiddeld 10.81% per jaar.

Door: San Lie, Head Of Research, Morningstar Benelux