Transport trekt op

ABN Amro verwacht dat binnenlands transport in 2014 voor het eerst in zes jaar een volumegroei zal rapporteren. De verwachte groei, van 0,6%, wordt in belangrijke mate bepaald door de groei in het industriële segment. Daarnaast is de prognose dat er minder slechte omstandigheden in de bouwsector zijn. Voor 2013 wordt nog een daling verwacht 0,5%. De stijging van de grensoverschrijdende volumes is dit jaar niet voldoende om de 1% daling in binnenlandse transporten te compenseren.

De economen verwachten in 2014 ‘minder slechte’ bouwomstandigheden. De bouwproductie zal met 1% dalen in tegenstelling tot 5% in 2013. Hierdoor zal de bouwsector in 2014 de totale binnenlandse transportvolumes met 0,2% drukken in tegenstelling tot 1% in 2013. Het transport van bouwmaterialen was verantwoordelijk voor maar liefst 68% van de daling van de transportvolumes op de Nederlandse markt in de periode 2008-2011. Ontwikkelingen in de bouwsector zijn van groot belang voor de korte termijn vooruitzichten voor de logistieke sector.

Stijgende industriële productie

Voor 2014 verwachten de economen van de bank betere exportperspectieven in landen als Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten leiden tot productieherstel in Nederland. De hierdoor verwachte 2% toename van industriële productie in 2014 zal 0,4%punt bijdragen aan de groei van binnenlandse transportvolumes.

Profiteren van Europees herstel

ABN Amro verwacht in 2014 een volumetoename in het grensoverschrijdend vervoer van 1,2%. Nederland profiteert van aantrekkende economische omstandigheden in de Verenigde Staten en de Eurozone, met Duitsland als aanjager. Het grensoverschrijdende vervoer groeit al vanaf 2011. Dit heeft te maken met de economische groei die Duitsland en België in 2010 alweer rapporteerden. Deze twee landen bepalen gezamenlijk 80% van het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer.