Dit is een testsite

Rentedaling Europa

Voor de inflatiecijfers het daglicht zagen, dacht niemand nog aan een renteverlaging. De verwachting groeit echter dat de ECB het rentetarief omlaag schroeft met 25 basispunten, nu of in december. Standard Life Investments acht een verlaging van de rente in december meer waarschijnlijk. Let komende dagen op de euro, die zal sterker worden als het beleid ongewijzigd blijft en Draghi geen indicatie geeft van mogelijke stappen.

De inflatiecijfers zorgden voor een schokgolf door Europa, schrijft Standard Life Investments in een nieuwe Macro Digest. De inflatie nam af in oktober af tot 0,7%, in september bedroeg de prijsstijging nog 1,1%. De vraag is nu welke koers de ECB inslaat op de vergadering die deze week plaatsvindt. De inflatieprognose van de centrale bank voor 2013 bedroeg 1,5% en voor 2014 1,3%.

Er lijkt licht te gloren aan het eind van de tunnel, zo blijkt uit de laatste Bank Lending Survey, constateert Standard Life Investments. Het afgelopen kwartaal was er minder krapte in de kredietverstrekking en banken verwachten de voorwaarden wat te kunnen versoepelen. Dit laatste kan dankzij het groeiende vertrouwen in de economische vooruitzichten. Het afgelopen kwartaal nam het aantal consumentenkredieten toe. De huizenmarkt trekt aan en hypotheekaanvragen toonden groei.

Andere macrocijfers waren minder rooskleurig. De werkloosheid noteert op 12,2%, waarbij Duitsland een kleine daling in de werkloosheid realiseerde, terwijl er in Frankrijk en Italië meer werkzoekenden bij kwamen.

Getagd als: ,