Dit is een testsite

Marokko, Turkije en Golfstaten halen Spaanse economie uit het slop

Het welvaartsniveau van Zuid-Europese landen neemt het komende decennia toe met 28%, terwijl dat van Turkije en Marokko met bijna 70% toeneemt. Dat verwacht kredietverzekeraar Euler Hermes, blijkt uit het rapport Economic Outlook – The Medditerranean. Het welvaartsniveau van Egypte overstijgt dat van Griekenland. En Turkije haalt Spanje in.

Door de welvaartstoename spelen vooral Marokko, Turkije en de Golfstaten, en niet alleen de eurozone, een belangrijke rol bij het herstel van de Spaanse economie en daarmee indirect bij die van Europa.Euler Hermes verwacht in 2014 een licht herstel van de Zuid-Europese economieën (Griekenland uitgezonderd). Terwijl in Spanje de economie in 2014 met 0,5% groeit, zit de Marokkaanse economie steviger in het zadel – daar wordt zowel in 2013 als 2014 een groei van 4,5% verwacht. Ook Turkije en de Golfstaten laten belangrijke groeicijfers zien.

Spanje profiteert van export
Na Italië en Frankrijk zijn Turkije, Marokko en de Golfstaten de belangrijkste exportlanden van Spanje. Wanneer de vraag vanuit die landen toeneemt, profiteert Spanje daarvan.

Rol internationale exportmarkt Turkije en Marokko neemt toe
De positie van Marokko op de exportmarkt is aanzienlijk versterkt. In de lijst met de sterkste transportnetwerken ter wereld neemt Marokko een derde plaats in, na China en Zuid-Korea. Nederland staat op die lijst op een twintigste positie. Dat komt door belangrijke ontwikkelingen in de Marokkaanse infrastructuur en forse verbeteringen in de maritieme sector. Turkije heeft plannen om in Istanbul de grootste luchthaven ter wereld te bouwen.

Voor ondernemers bieden de groeilanden in de mediterrane zone kansen. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes: “De mediterrane regio wordt door de Zuid-Europese economieën en de politieke ontwikkelingen in Noord-Afrika als risicovol gezien. Toch liggen er in sommige landen wel degelijk mogelijkheden voor ondernemers in de bouw, constructie en infrastructuur. Maar ook de agrarische sector kan profiteren van het stijgende welvaartsniveau.”

Getagd als: ,