Platina wordt nog schaarser

Platina is een van de meest zeldzame edelmetalen. Het wordt het veel toegepast in Europa in katalysatoren voor auto’s. Minder bekend is de grootschalige toepassing van het edelmetaal in juwelen, schrijft ETF Securities in een nieuwe Research Note. In Japan en vooral China is het edelmetaal een exclusief sieraad. De laatste jaren is met name de vraag vanuit de juwelensector in China naar het edelmetaal gegroeid, onder andere gestimuleerd door de relatief lage prijs. Maar als Europa de crisistijden achter zich weet te laten, kan de vraag een nieuwe impuls krijgen.

Vooral onder jonge vrouwen in de Chinese steden zijn sieraden met platina gewild. De groei van het inkomen en van de bevolking in dit land leggen een stevige basis onder de prijs van het edelmetaal. De Chinese cultuur kent een affiniteit voor edelmetalen en de verwachting is dat de vraag blijft stijgen. Daarnaast verwacht ETF Securities schaarste in het aanbod vanuit Zuid-Afrika en economisch herstel in China en Europa. De combinatie van die factoren zorgt ervoor dat men ‘bullish’ blijft over dit schaarse goed.

Hoofdpunten uit deze Research Note:

· De vraag vanuit de juwelensector is goed voor ongeveer 35% van de totale vraag naar platina. Dit is een stijging van 26% sinds 2008, met China als de belangrijkste motor van deze groei.

· De vraag naar platina-sieraden in China is nu goed voor ongeveer 25% van de totale vraag naar het edelmetaal, vergeleken met de 16% vanuit de Europese auto-katalysator sector.

· De Chinese vraag naar platina-sieraden is verdubbeld sinds 2008, en zal in 2013 goed zijn voor bijna 80% van de mondiale vraag naar platina sieraden.

· Als China het inkomen per hoofd van de bevolking en het besteedbaar inkomen stijgen, zal ook de vraag naar platina juwelen toenemen, wat de vraag zal stuwen in een toch al schaarse markt.

· De prijs voor platina noteert nu rond de 25% onder de geschatte productiekosten, en de vraag in China zal naar verwachting verder stijgen in 2014, daarom verwachten we dat de prijs van platina stevige steun krijgt.

Lees meer in de bijgevoegde Research Note van ETF Securities, met de titel ‘Platinum – China Jewelry Demand, a New Engine of Growth’