Geen energie voor opgaande beweging Shell

RD Shell heeft de winst het derde kwartaal met maar liefst 32% zien dalen naar 4,5 miljard dollar. De vooruitzichten voor de korte termijn worden sterk beïnvloed door zwakke raffinagemarges en de veiligheidssituatie in Nigeria. Een negatieve reactie kon niet uitblijven. Een koersdaling past ook helemaal in het technische plaatje. Het is wel positief dat in het derde kwartaal de cashflow is gestegen van 9,4 miljard dollar tot 10,4 miljard dollar.

De productie van olie en gas daalde met 2% procent tot ruim 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag, vooral door de omstandigheden in Nigeria. De investeringen zullen het komende jaar worden genormaliseerd. Dit jaar wordt 45 miljard dollar uitgegeven aan diverse grote projecten.

RD Shell korte termijn, daggrafiek

De beleggers hebben behoorlijk negatief gereageerd op de winstontwikkeling. De koers is gedaald naar 24,41 euro en daardoor nog te ver verwijderd van de ondergrens van de bandbreedte van 23,50 euro. Voor de daytraders is het nog maar de vraag of dit niveau sterk genoeg is: technische indicatoren zijn gevaarlijk. Dit technische plaatje wordt onderstreept door de ontwikkeling voor de lange termijn op basis van de maandgrafiek. Op basis van deze grafiek ligt op 24,40 euro een steun. Als deze in de komende dagen definitief wordt doorbroken kan de koers afglijden naar 21,00 euro.

RD Shell lange termijn, maandgrafiek