Gouden tijd voor zilver

De uitkomst van de FOMC-vergadering in de VS zal deze week bepalend zijn voor de edelmetalen. Elke indicatie dat “tapering” langer op zich laat wachten zal de prijs van edelmetalen omhoog stuwen, verwacht ETF Securitiesy. Afgelopen week deden de edelmetalen het al erg goed na de zwakke werkgelegenheidscijfers. Zilver was het best presterende edelmetaal, het profiteert momenteel van zijn hybride eigenschappen. Zilver functioneert als industrieel metaal en als een edelmetaal en profiteert daarom van de aantrekkende industriële productie en van eventueel uitstel in van de monetaire verkrapping in de VS.

In de bonen

De prijs voor koffiebonen is teruggezakt naar het laagste niveau in vier jaar tijd met als gevolg dat dit jaar al 100 miljoen dollar naar exchange traded products in koffie gestroomd is. De koffieprijs voelt de druk van een overschot in het aanbod vanuit Latijns-Amerika, die samenvalt met een zwakke Braziliaanse munt.

Kopervrees

Beleggers stappen massaal uit fysieke koperbeleggingen. Vrees voor een krapper monetair beleid in China zorgt voor de sterkste uitstroom sinds juni. Cyclische grondstoffen staan onder druk van zorgen over een kredietcrisis in China, maar ETF Securities vindt die marktreacties overdreven.