Dit is een testsite

Huizenprijs bereikt pas in 2014 bodem

Populaire berichten & pagina’s

Het tempo waarin Nederlandse koopwoningen hun waarde verliezen is de afgelopen tijd flink afgenomen. Begin dit jaar lag de gemiddelde waarde nog 8% lager dan een jaar eerder. In september was de daling nog maar 4%. Op kwartaalbasis lagen de prijzen in het derde kwartaal zelfs maar enkele tienden van een procent lager dan een kwartaal eerder. Betreft het een tijdelijke opleving of hebben de prijzen de bodem bereikt?

Gezien het torenhoge woningaanbod zou een stabilisatie van de prijzen als een verrassing komen. Momenteel staan zo’n 230 duizend bestaande woningen te koop; ruim het dubbele van vóór de crisis. En de vraag naar huizen? Weliswaar is de animo om te kopen de afgelopen tijd toegenomen en lijken de verkoopaantallen aan te trekken, het niveau is echter nog steeds zeer laag. Kopers hebben veel keus en daarmee een sterke onderhandelings-positie. Samen met aangescherpte hypotheekregels, wat de ruimte om te bieden kan beperken, zorgt dat voor prijsdruk.

Dat die druk er wel degelijk is, blijkt uit de prijzen die verkopers gemiddeld voor die 230 duizend woningen vragen. De vraagprijs per vierkant meter daalt al meer dan 2 jaar aan één stuk. En een duidelijke verbetering in de trend is nog niet zichtbaar (zie figuur). Het ziet er naar uit dat eerst de verkoopaantallen verder moeten aantrekken, waardoor het woningaanbod (substantieel) kan dalen. Het gat tussen vraag en aanbod wordt dan kleiner. Dat kan als het economisch herstel, waarvan we momenteel de eerste signalen zien, langzaamaan meer voet aan Nederlandse grond krijgt. Meer (potentiële) huizenkopers durven dan hun afwachtende houding te laten varen. Zo bezien ligt het voor de hand dat de huizenprijzen de komende tijd eerst nog wat verder afnemen en pas in 2014 echt een bodem vinden.

Bron: ING Economisch Bureau

Getagd als: