Dit is een testsite

Slim heeft strijd om KPN al gewonnen

Het is gewoon een verstandige keuze geweest van América Móvil om het bod op KPN van 2,40 euro in te trekken. Over een paar jaar krijgt hij het voor nog minder in handen. Slim wacht totdat de Stichting Preferente Aandelen B KPN verplicht is de beschermingsmuur af te breken en Móvil nog wat aandelen heeft bijgekocht. De som daarvan is dat Slim binnen 2 jaar een controlerend belang heeft. Geen Hollands gepolder in de marge over een overname, maar meedogenloos hard onderhandelen.

Het eerste wat hij dan moet doen is het bestuur, de laag daaronder (minimaal 1) en de raad van commissarissen per direct naar huis sturen. De mensen die nu op deze stoelen zitten zijn incompetent, niet creatief en blind voor de toekomst. Voor KPN is er slecht één manier om te overleven en dat is aansluiting vinden bij een ander. De eis van een hoger bod van 2,75 euro heeft niets te maken met het ondernemersbelang; het dient alleen het hongerige bestuur en haar aandeelhouders. Ons scenario voor KPN is somber: een verkeerde technische keuze voor 4G, een fantasieloze omzet in mobiel, telefonie en internet. Slechts 2 van de 4 zullen overleven: 4G en internet, en voor een fatsoenlijke vaste prijs per maand per gebruiker. Het is zoiets als Simyo nu ook werkt.

De koersontwikkeling van het aandeel KPN is een juiste weerspiegeling van het falende, onduidelijke, schrapende beleid van het huidige bestuur en haar voorgangers tot Wim Dik. Het heeft een tijdje voor een leuke koersbeweging gezorgd, maar de jacht op cashflow is levensbedreigend gebleken voor het voortbestaan van de onderneming. Die bestuurders hadden beter bankier kunnen worden dan ondernemer bij KPN; het zijn mensen die liefde hebben voor de centen en niet voor de techniek van communicatie. Dat is misschien wel het ergste verwijt dat je de bestuurders kunt maken.

Wat u met het aandeel moet doen? Op z’n minst posities afschermen met derivaten. De koers is 2,23 euro. Zelfs op dit niveau ligt de koers/winstverhouding nog op 21. Dat is hoog voor een bedrijf met weinig groeipotentie. Een eerste weerstand ligt op 2,10 euro; de daarop volgende op 1,70/1,80. Pas als deze lage weerstand is getest, kan naar het aandeel worden gekeken. Eigenlijk heeft Slim de strijd al gewonnen.

Getagd als: