Wie van de Drie: Unilever, RDShell of Heineken

De AEX houdt goed stand en handelt een paar procent onder de koerspiek van de afgelopen jaren. De index wordt gedragen door fondsen zoals Ahold, ING en DSM. Traditionele beurs zwaargewichten Unilever, Royal Dutch Shell en Heineken presteren echter ondermaats en hun koersvorming oogt kwetsbaar.

Unilever

Na het neerzetten van een all time high in mei 2013 vertoont de grafiek van Unilever een consequent patroon van lagere toppen en lagere bodems waardoor een dalend trendkanaal is gevormd. MACD is negatief, staat onder de signaallijn. Pas bij een slot boven 30,00 euro klaart het technische beeld op. Koersdoel: zone tussen 25,00 – 26,90 euro.

RDShell

Shell oogt technisch zwak en het fonds presteert, gelet op de rsi, de laatste maanden fors minder dan de index. De lange termijn uptrend vanaf begin 2009 is verlaten. Een verdere daling richting steun rond 22,00 euro ligt voor de hand. Ook een daling richting 20,00 euro kan niet worden uitgesloten.

Heineken

Het aandeel Heineken corrigeert na het neerzetten van een all time high in maart 2013 en zet en patroon van lagere toppen neer. Bij een doorbraak van de steunlijn rond 48,00 euro helt de grafiek over en wordt het

technische beeld zeer negatief. De koers kan dan zelfs terug richting de lange termijn oplopende steunlijn vanaf begin 2009 rond 42,00 euro. Lange termijn beleggers wachten af.

Onze conclusie

Wij geven een voorkeur boven RDShell boven Unilever en Heineken. De laatste twee bedrijven moeten het vooral hebben van groei in nieuwe, opkomende markten. De groei in die gebieden staat onder druk en daarbij komt het valutaprobleem en de dreiging van redelijk forse valutaverliezen. RDShell moet vanwege een toenemende vraag naar olie/energie relatief sterk kunnen profiteren van een economische opleving. We missen alleen één ding bij RDShell: een elektriciteitspoot, dus een stapje verder dan de rol van toeleverancier. Het gebruik van elektra zal sterk toenemen. Het is onvermijdelijk dat in grote steden enkel nog elektrische auto’s mogen worden gebruikt in de strijd tegen de luchtvervuiling. Ondanks het gemis aan Shell-oplaadpaaltjes, krijgt RDShell van ons de ster voor het aandeel dat op dit moment de meeste kansen heeft te bieden.

Note: Charttechnische commentaren zijn afkomstig van IG; de conclusie is van Eddy Schekman