Interview Meesman: Wereldindex met extra rendement

Een van de meeste gespreide manieren om in aandelen te beleggen is via de MSCI World Index waarmee veelal de verliezen in het ene deel van de wereld worden gecompenseerd door winsten in andere delen van de ontwikkelde wereld. Het was alleen jammer dat het dividend weglekte, maar Hendrik Meesman heeft daarop iets gevonden: de MSCI World Indexfonds voor Nederlandse beleggers.

Vraag: Het huidige Think ETF’s is daar enkele jaren geleden al mee gekomen. Kijkt u van hun het kunstje af?

Meesman was in 2005 de eerste Nederlandse aanbieder van indexfondsen. Het ‘probleem’ van de dividendbelasting niet kunnen terugkrijgen staat dus al sinds 2005 bij ons op de agenda. Vanwege de opzet van onze indexfondsen (Meesman werkt samen met de beste indexbeleggers wereldwijd zodat onze beleggers profiteren van hun kennis, ervaring en schaalvoordelen) was er tot voor kort echter geen oplossing voor dit probleem. Die is er nu wel. Vandaar dat Meesman nu de stap neemt. Think kon deze stap eerder nemen omdat hun ETF’s anders zijn opgezet. Meesman heeft het probleem echter anders opgelost. Maar belangrijker is dat Meesman en Think verschillende indices volgen. Meesman volgt de MSCI World Index. Think volgt een eigen wereldwijde aandelenindex die anders is samengesteld dan de MSCI World Index.

Vraag: Wat is het probleem van het weglekken van dividendrendement?

Indexfondsen en ETF’s (en actief beheerde beleggingsfondsen) beleggen in aandelen die dividend uitkeren. Op dat dividend wordt in de meeste landen van de wereld dividendbelasting ingehouden. Vrijwel alle indexfondsen en ETF’s zijn die dividendbelasting kwijt. Ze kunnen het niet terugvorderen. Dit kost voor de MSCI World Index ongeveer 0,5% rendement op jaarbasis.

Vraag: Wat is uw oplossing?

Meesman lost dit op door te beleggen in een institutioneel indexfonds dat wordt beheerd door Northern Trust. Verder is van belang dat Meesman in Nederland gevestigd is en gebruik kan maken van de Nederlandse belastingverdragen. Hierdoor kan Meesman de dividendbelasting wel terugkrijgen voor de deelnemende beleggers.

Vraag: Wat betekent dit voor het rendement?

Naar verwachting betekent dit een extra rendement van 0,4% tot 0,5% per jaar. Daarmee wordt de TER van 0,5% per jaar vrijwel geheel terugverdiend.

Vraag: De resultaten die behaald, is dat in dollars of in euro’s?

In euro’s.

Vraag: Wat zijn zoal de ‘kosten’, waarbij moet worden gekeken naar de beheerkosten, TER en de spread (in procenten) tussen de bied- en laatprijs?

Het Meesman Indexfonds Aandelen Wereldwijd heeft een TER van 0,5% (daar zitten de beheerkosten in). Er is geen spread. Aan- en verkopen gebeurt altijd tegen de intrinsieke (werkelijke) waarde van het fonds.

Vraag: Wat moet een belegger denken als hij het heeft over de MSCI World Index in termen van beleggingen in landen en sectoren?

De MSCI World Index is de toonaangevende wereldwijde aandelenindex. De index bestaat uit circa 1.600 aandelen van grote en middelgrote bedrijven gevestigd in 24 ontwikkelde landen wereldwijd.

Vraag: Hoe betrouwbaar is Northern Trust en in hoeverre hebben zij last gehad van de kredietcrisis?

Northern Trust (opgericht in 1889) is een vooraanstaande, wereldwijd opererende Amerikaanse bank en vermogensbeheerder. Northern Trust staat bekend als een degelijk en integer bedrijf dat gericht is op het opbouwen van relaties voor de lange termijn met haar klanten. Northern Trust is een financieel sterk en stabiel bedrijf met een relatief hoge kredietwaardigheid (S&P long-term rating A+). Met een beheerd vermogen van meer dan 800 miljard US dollar behoort Northern Trust behoort tot de grotere vermogensbeheerders ter wereld. Indexbeleggen is een kernactiviteit. Dat is het al sinds 1973 toen het één van de eerste vermogensbeheerders was om het indexbeleggen te omarmen. Met inmiddels veertig jaar ervaring en een bewezen staat van dienst als indexbelegger voor institutionele beleggers wereldwijd is Northern Trust in de afgelopen decennia uitgegroeid tot de op drie na grootste indexbelegger ter wereld.

Northern Trust is de kredietcrisis glansrijk doorgekomen. Juist in turbulente tijden blijkt de waarde van een degelijk en solide bedrijf.

Vraag: Beleggen in de MSCI World Index, is dat iets voor de lange termijn?

Beleggen in aandelen is altijd iets voor de lange termijn. Dit geldt dus ook voor beleggen in de MSCI World Index.

Ons charttechnisch commentaar

Voor de korte termijn zijn de vooruitzichten voor de MSCI World Index positief. De Price Rate of Change is niet ver meer verwijderd van de horizontale 0-lijn. Een doorbraak staat gelijk aan een versnelling van de opgaande beweging. De prestatie over de afgelopen 4 jaar is geweldig met een verdubbeling van het niveau van de index.