Dalende productie slecht voorteken AEX

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 2,3% lager dan in augustus 2012. De industriële productie ligt al vanaf januari onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. De krimp was in augustus groter dan in de voorgaande vier maanden. De industriële productie is een van de beste economische indicators voor de beurs.

In bijna alle branches van de industrie was de productie in augustus kleiner dan een jaar eerder. Zo noteerde de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking een productieverlies van 3,6%. De elektrotechnische en machine-industrie, en de basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerden respectievelijk 2,3 en 1,6% minder dan een jaar eerder. Daarentegen produceerde de voedings- en genotmiddelenindustrie 3,1% meer dan vorig jaar augustus. De productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie groeit al vanaf januari 2013.

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In augustus daalde de productie met 1,6% t.o.v. juli.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie