Waarom wij Schroders niet geloven

Na vier jaar van stijgende aandelenmarkten worden beleggers bezorgd of er nog wel meer opwaarts potentieel in het vat zit. Joanna Shatney, aandelenstrateeg bij Schroders, somt vijf redenen op waarom zij denkt dat de vooruitzichten voor Amerikaanse aandelen positief zijn. Op korte termijn zijn er wel wat hobbels rond de begroting, maar dat kan een voordelig koopmoment zijn. Mocht de Fed overgaan tot ‘tapering’, dan zal dit altijd gepaard gaan met aantrekkende economische groei, wat verder steun verleent aan de Amerikaanse aandelenmarkten. Het groeipotentieel is nog niet opgebruikt.

Vijf op een rij:

1. De S&P500 heeft wel een recordstand bereikt, maar wordt daarbij gesteund door hoge bedrijfswinsten – de fundamentals geven steun aan opwaarts potentieel. Veel mensen schrijven de bullmarkt volledig op het conto van de kwantitatieve verruiming en vergeten dat de fundamentals de echter drivers van het herstel zijn.

2. Wees niet bang voor de Fed. Met een matige groei van het bbp, werkloosheid nog ver boven het streefniveau en lage inflatie, verwachten we niet dat de Fed binnen anderhalf jaar ingrijpende wijziging aanbrengt in het monetaire beleid. Het beleid blijft ruim tot de economische groei boven de 3% uitkomt.

3. Beleggers zoeken reëel rendement, de overtuiging dat de economische groei aantrekt dwingt hen in aandelen te gaan. Keek Schroders de afgelopen tijd vooral naar de voordelige k/w-verhouding van aandelen versus obligaties, nu valt de aantrekkelijkheid op van het rendement op de vrije kasstroom in de aandelenmarkt. Amerikaanse bedrijven beschikken over een gezonde kasstroom, een enorme hoeveelheid kasgeld en sterke balansen. Dit kan op diverse manieren het aandeelhoudersrendement opkrikken.

4. Cyclische drivers zijn de huizenmarkt en kapitaalbestedingen. De Amerikaanse huizenmarkt zorgt voor wind in de rug voor de economie. Zorgen bestaan er nog over de kapitaalbestedingen. Bestuurders waren terughoudend om het kasgeld aan te wenden. Schroders verwacht de komende maanden daarin verandering. Het goede nieuws is dat de voornemens van de bedrijven om hun uitgaven op te krikken ten positieve zijn omgeslagen.

5. Seculiere groeifactoren zijn ondergewaardeerd. Shatney wijst hierbij op innovatie, concurrentievoordelen en demografische factoren.

Maar wat zegt de grafiek?

De daggrafiek voor de Dow Jones onderschrijft het optimisme van Schroders met een ondergrens van de bandbreedte op 14.910 bij een Dow van 15.129. Voor de weekgrafiek ligt die op 14.720. Dramatisch ver verwijderd van de huidige stand is de ondergrens op basis van de maandgrafiek: 12.000 ofwel 21% beneden het huidige niveau. Wij denken dan ook dat enige voorzichtigheid op z’n plaats is en dat haussiers niet overmoedig moeten zijn en zich op dit moment niet te veel moeten laten leiden door de 5 plausibele hausse-motieven die Joanna Shatney opsomt.