Dit is een testsite

Nieuwe kansen voor Microsoft

Microsoft’s boegbeelden Bill Gates en Steve Ballmer kunnen niet anders dan erkennen dan dat ze de markt van mobiele apparaten volledig hebben gemist, wat Gates recent nog heeft gedaan tijdens een bijeenkomst met studenten. Nu maakt men haast om een deel van de schade goed te maken. De kansen zijn echt niet verkeken. Ook niet voor de beleggers.

Ongetwijfeld zal Microsoft een deel van de mobiele markt pakken. Nu draait hun software op het merendeel van de 300 tot 320 miljoen pc’s en is nauwelijks (nog) te vinden op tablets en smartphones. En dan te bedenken dat de mobiele markt volgens Paul Thurrot van Supersite for Windows ongeveer het zevenvoudige is van de pc-markt. Eerder heeft Microsoft al laten doorschemeren naar een marktaandeel van mobiele apparaten te streven van 10%. De mobiele markt is in aantallen dan even groot als de pc-markt nu. Dat betekent groei ofwel kansen voor de beleggers. Het aandeel noteert 33,37 dollar. Zowel de trend van de toppen als bodems is positief. Het zal echter niet eenvoudig worden om in deze fase een nieuwe top te vormen.

Bij de beoordeling is rekening gehouden met het vertrek van Ballmer, de veel te hoge prijzen voor Surface RT2 en Surface 2, de vergruisde RT-versie door analisten en fabrikanten, de verwachting dat Windows Phone en RT naar elkaar toe groeien, er straks nog maar 1 app-winkel is voor alle devices, de overname van Nokia, de goede positie op de zakelijke markt en de moeizame overtuiging van de consumentenmarkt. Maar misschien kunnen ze iets van Apple leren, want die onderneming weet een hype van iets te creëren door het niet in de voorverkoop te doen. De vraag is echter of zo’n hype niet tegen het zere ict-been is van de zakelijke markt.

Getagd als: