Waar liggen de kansen in de wereldwijde vastgoedsector?

De lagere koersen voor vastgoedaandelen is het logische gevolg van een overreactie uit angst. Zodra de angst voor hogere rente en een harde landing van China meer op de achtergrond raakt, krijgen beleggers weer oog voor de fundamentals van de vastgoedsector. Andrew Robbens, vastgoedspecialist bij Schroders en betrokken bij het Schroders Global Property Securities fonds bekijkt de verschillende vastgoedmarkten. Waar liggen volgens hem de kansen?

Japan

Als gevolg van het extreem ruime monetaire beleid vond een rally plaats in Japanse REITs. Momenteel noteren de prijzen op een onhoudbaar hoog niveau. Robbens mijdt Japanse beleggingsfondsen in vastgoed en prefereert vastgoedontwikkelaars.

China

Vrees voor een groeivertraging in China en stijgende rente in de VS heeft zijn weerslag gehad op vastgoed in Hong Kong, maar de sector daar kan profiteren van een aantrekkende economie in China. De prijzen herstellen nog niet, ondanks dalende leegstand en stijgende huurinkomsten, maar dat biedt juist kansen. Vastgoedaandelen worden nu verhandeld tegen een aantrekkelijke korting ten opzichte van de net asset value.

Verenigde Staten

De ‘taper talk’ van Bernanke zorgde voor een stijging van de obligatierente en een uitverkoop van Amerikaanse REITs. Het lijkt erop dat het beleggerssentiment meer beïnvloed wordt door het renteniveau dan door de economische situatie. Robbens wijst erop dat bij een stijgende rente de grote en kwalitatief goede vastgoedondernemingen voldoende beschermd zijn voor de korte en middellange termijn. Smallcaps lopen een groter risico voor een stijging van de obligatierente. Robbens verwacht vooral van kwalitatieve REITs resultaatverbetering als de economie verder herstelt.