Dit is een testsite

Today’s en prijsvechter De Giro: 2 gezichten, 2 markten

Populaire berichten & pagina’s

Directeur Cees Smit van Today’s Beheer is niet van plan om de tarieven van prijsbreker De Giro te volgen, althans voorlopig. “De brokeroorlog gaat al tijden niet meer over prijzen alleen: het gaat om service, handelsmogelijkheden, opleiding, veiligheid en informatievoorziening. De Giro biedt nog niet veel ordermogelijkheden en weinig service.” En daarin heeft Cees Smit gelijk. Uit een eigen test blijkt het systeem nog de nodige “foutjes” te hebben, wat opvallend is voor een dienst die zich de afgelopen jaren op de institutionele belegger heeft gericht als transactieplatform.

Het openen van een rekening bij De Giro verliep probleemloos en is een administratieve verademing vergeleken bij andere aanbieders. Geen ingewikkelde papierwinkel en extra, omslachtige handelingen voor wie in het buitenland woont. Bij Saxo Bank is een vergelijkbaar proces traag en slecht verlopen, mede door de slechte communicatie op de website en daarop volgende mails van de afdeling marketing met onvoldoende uitleg. In ieder geval konden ze wel overweg met een Chinese verblijfsvergunning, omdat men de nodige vertalers in dienst heeft. Dat is echter altijd nog beter dan menig online broker van Nederlands origine, waarvan sommigen niet met een Chinese verblijfsvergunning overweg kunnen; niet weten hoe het juridische proces verloopt of niet eens de moeite nemen om het uit te zoeken. De reden dat het opening van een rekening bij De Giro zo eenvoudig is, komt doordat de verificatie is gekoppeld aan een bestaande bankrekening.

Cees Smit heeft gelijk dat het aantal ordermogelijkheden beperkt is, wat voor een trader een groter gemis zal zijn dan voor een gewone belegger. Netjes is de mail van De Giro daags na het openen van een rekening met de verontschuldiging dat het systeem traag was vanwege de enorme toeloop, de stroomuitval in Amsterdam en dat nog niet alle effecten beschikbaar zijn, maar dat wel zullen zijn in de loop van de komende weken. Zo was het niet mogelijk om een order te plaatsen voor een ETF op Chinese en Indonesische aandelen. De zware belasting van het systeem van De Giro geeft aan dat de prijs er wel toedoet, dit in tegenstelling tot wat Cees Smit zegt. Het kan niet worden tegengesproken dat Today’s meer diensten heeft geïntegreerd als nieuws – maar wel nieuws zonder enige diepgang en duiding – en koersgrafieken. De Giro heeft geen eigen charts, maar gebruikers kunnen kiezen voor een geïntegreerde oplossing door gebruik te maken van extreem eenvoudige grafieken van Google, Yahoo of Bloomberg, echter zonder charttechnische mogelijkheden.

Online broker De Giro zien wij niet als een echte concurrent van Today’s, Lynx (die 2 gaan na toestemming fuseren) en andere platforms. De Giro zien we vooral als een nieuwe categorie, omdat het (nog) niet die diensten aanbiedt die uitgegroeide platforms ter beschikking stellen en die zich veelal daarnaast ook richten op vermogensbeheer. Het zullen vooral de banken zijn die last krijgen van de komst van De Giro.

Getagd als: