Dit is een testsite

De Giro begint prijzenoorlog brokers / En wat voor een

De brokers staan aan de vooravond van een prijzenoorlog. Prijsvechter DeGiro zegt transactiekosten te gaan rekenen die tot 80% lager liggen dan bij de concurrentie. Het verschil is het grootst bij kleine transacties, zo wordt gesteld. Bij De Giro kost het slechts 2,20 euro om voor 1.000 euro aan Nederlandse aandelen te kopen. Oprichters Niels Klok en Gijs Nagel zeggen in het FD: “Bij ons betalen privé­beleggers evenveel als institutionele beleggers.” Heel terecht is de retorische vraag van de oprichters: “Waarom zou je de particuliere beleggers niet benaderen als een grote professionele belegger?” Laten we reëel zijn: de groep particuliere belegger is groter dan de grootste institutionele belegger.

Niet één broker kan zich veroorloven om achterover te leunen en de prijzenslag gade te slaan. Op de website Brokertarieven hebben we eens gekeken naar wat het verschil aan kosten is voor een belegger als hij in Nederlandse aandelen. Zo’n onderzoekje blijft arbitrair, maar de verschillen zijn meer dan significant; ze zijn onverklaarbaar groot. We hebben een denkbeeldige beleggers 10 transacties in aandelen en 10 transacties in Nederlandse ETF’s per kwartaal laten doen en met een vermogen in aandelen van 250.000 euro en 250.000 euro in ETF’s, zie het overzicht van Brokertarieven. De grootbanken kosten ongeveer het tienvoudige van De Giro.

Het verschil wordt nog groter als een denkbeeldige belegger alleen in in ETF’s zou beleggen in Nederland, Duitsland en Luxemburg met een portefeuille van 250.000 euro per land, dus in totaal 750.000 euro, en per land per kwartaal 10 transacties van 5.000 euro.