Van China naar Mexico

De financiële markten nemen nu wel een heel groot land te grazen: China. Maar de centrale bank geeft geen gehoor aan de oproep om monetair te verruimen. Het resultaat is lagere koersen, waardoor de index van de beurs van Shanghai niet ver meer is verwijderd van het dieptepunt van 1.720 in oktober 2008. Door een mix van factoren kan deze bodem uit de markt worden geslagen.

De wereld is bezig om de financiële kaarten opnieuw te schudden, zo wordt bevestigd door Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy bij ING Investment Management. De weegschaal met kansen en risico’s heeft compleet andere gewichten gekregen. Waar enkele jaren geleden de kansen lagen liggen nu de risico’s, en omgekeerd. De omkomende markten kampen met problemen om de groei vast te houden en het westen is bezig om orde op zaken te stellen, waardoor de risico’s voor westerse markten slinken.

Valentijn van Nieuwenhuijzen (ING): Het wordt anders

“Er vinden een hoop verschuivingen plaats”, meent Valentijn van Nieuwenhuijzen. “De financiële markten maken zich zorgen over de ontwikkeling van het andere groeimodel van de opkomende landen. Het model is toe aan transitie. De opkomende landen werden gedreven door export en goedkope arbeid.” Maar door technologische ontwikkelingen wordt arbeid een steeds minder grote kostenpost. Hierdoor kunnen bedrijven op andere zaken besparen, waarbij Van Nieuwenhuijzen vooral transport noemt. Zo verplaatsen Amerikaanse bedrijven hun productie van China naar Mexico en besparen enorm op de transportkosten. De Spaanse modeketen Zara doet niet anders: zij laat haar kleding produceren in Noord-Afrika. De opkomst van 3D-Printing zal dit proces nog verder versterken en er uiteindelijk toe leiden dat producten om de hoek uit de printer komen. Van Nieuwenhuijzen ziet dan ook de mix van structurele en cyclische tegenkrachten voor de emerging markets. “Ik maak me dus zorgen om het groeimodel.”

Mark Mobius (Templeton): Problemen in China

Zelfs Mark Mobius, als uitvoerend voorzitter van Templeton Emerging Markets Group een ontdekker en aanbidder van opkomende markten, ziet problemen voor China. “De problemen zijn net zo groot als die van de Amerikaanse subprime hypotheken. Alleen zullen de effecten niet zo groot en desastreus zijn”, zo zei hij tussen een congres voor asset managers in Cannes, “omdat de Chinese overheid het nooit zo ver zal laten komen.” Met 3.000 miljard dollar aan vreemde valuta’s in kas heeft zij voldoende middelen ter beschikking om het bancaire systeem niet bankroet te laten gaan, meent Mobius. Gezien de uitspraken moge het duidelijk zijn dat Mobius is overwogen in Chinese aandelen en dat Valentijn van Nieuwenhuijzen is onderwogen in opkomende markten. De historie geeft de ING-man gelijk.

De financiële markten staan aan de vooravond van een nieuw vertrouwenscrisis: een liquidity crunch op de Chinese financiële markten. Beleggers keren de Chinese aandelen de rug toe. Aandelen dreigen massaal te worden verkocht en het beleggingskapitaal zal elders in de wereld rendement zoeken. Het probleem is de afgelopen maanden al op microschaal duidelijk geworden: rijke Chinezen konden geen winst meer maken op de binnenlandse markten en zochten naar kansen op de beurs van Hong Kong. Velen probeerden hun land trouw te blijven door te kiezen voor ‘red stocks’, aandelen van bedrijven die afkomstig zijn uit mainland China met een notering op de beurs van Hong Kong.

Fed helpt Chinese beleggers

De instorting van de Chinese aandelenmarkt kan maar op een manier worden voorkomen: de centrale bank van China moet in navolging van de Fed en de Bank of Japan de geldkraan opendraaien. Vooralsnog lijkt zij daar niets voor te voelen met een nationale schuld van meer dan 200% van het bnp. De nationale en lokale overheden hebben de afgelopen decennia zwaar geïnvesteerd in infrastructuur en bouw. Particulieren hebben hun spaargeld in stenen belegd en ondernemers, die geen geld meer van de bank konden krijgen, klopten bij hun vriendenkring aan voor leningen. Net als elders in de wereld knapt deze bubbel. Geïnvesteerd geld moet worden vrijgemaakt. Institutionele beleggers en beleggingsfondsen zullen volgen.