Duitsland versplit economische energie

Duitsland pleegt langzaam economische zelfmoord. Het heeft zijn toekomst verwed op zware industrie en productie, maar heeft geen energieplan om deze strategie te ondersteunen. Zijn dure groene droom – waarbij het land tegen 2035 ruim 50% van zijn energie uit wind, zonnepanelen, biomassa en andere hernieuwbare bronnen wil halen en zelfs 80% tegen 2050 – zal tussen de 700 en 1.000 miljard euro kosten. De Duitsers moeten wel het meest romantische volk op aarde zijn.

Toen Angela Merkel na de ramp op Fukushima besloot om definitief van kernenergie af te stappen legde ze zich een ketting om de enkels. “Dit heeft de manier waarop we risico definiëren voor goed gewijzigd”, zei ze toen. “Het is voorbij”. Zo schrijft Ambrose Evans-Pritchard in de Daily Telegraph en lezen we bewerkt op de Belgische site Express.

Dat was politiek en geen wetenschap. Fukushima werd getroffen door een aardbeving en door een tsunami. De Duitse kerncentrales liggen niet op een breuklijn en worden evenmin door tsunami’s bedreigd. Als wetenschapper weet Merkel dat de paniek die na Fukushima ook in Duitsland uitbrak door hysterie was ingegeven.

Acht kerncentrales werden onmiddellijk gesloten; de rest volgt tegen 2022. Een vijfde van de Duitse elektriciteitsvoorziening wordt zo afgesloten. Merkel kondigde dan de grote ‘Energiewende’ aan. Het land zou tegen 2035 ruim 50% van zijn energie uit wind, zonnepanelen, biomassa en andere hernieuwbare bronnen halen; tegen 2050 zelfs 80%.

Ze ging er van uit dat het land de vruchten van de “first-mover” in hernieuwbare energie zou plukken, wat op termijn tot voordelen zou leiden. Maar dat was buiten de Chinezen gerekend, die de technologie kopiëerden en dankzij goedkope arbeid en een ondergewaardeerde yuan Duitsland overspoelden met goedkopen alternatieven. De Duitse zonnepanelenindustrie werd vernietigd. Grote bedrijven als QCells, Conergy, Solon en Solarworld gingen failliet of vroegen bescherming tegen schuldeisers aan. 8 van ‘s werelds grootste zonnepanelenbedrijven zijn Chinees, de Duitsers zagen 100 miljard euro in rook opgaan.

Merkels grote energieplan ligt op apegapen; de CO2-uitstoot was in 2012 zelfs 1,6% hoger dan een jaar eerder omdat het land beroep moet doen op kolen om het gebrek aan energie uit windmolens te compenseren.

Verwacht werd dat de globale energieprijzen vanzelf zouden stijgen, waardoor de belasting overbodig zou worden. Maar de Amerikaanse schaliegasrevolutie – al in 2009 aangekondigd – gooide roet in het eten. Inmiddel is prijs van elektriciteit in sommige landen dubbel zo duur als in de VS; gas zelfs het viervoudige. Industrieconcern BASF investeert nu in Texas in de VS, eerder dan in het Ruhr- en Rijngebied.